OWS: Aflossingsvrouwen eenvoudig naar finale

Olga Kroeders

Op het olympisch shorttracktoernooi heeft Sven Roes de halve finales bereikt op de 1.500 meter voor mannen. Na diskwalificatie van de Italiaan Sighel ging de Nederlander als tweede van zijn kwartfinale door. Ook Sjinkie Knegt bereikte de halve eindstrijd. Halverwege zijn kwartfinale pakte de Nederlander de koppositie en die liet hij niet meer los.

Itzhak de Laat kwam in zijn kwartfinale ten val en werd uitgeschakeld.

Update 12:55 uur

Bij de vrouwen stond de series van de 1.000 meter op het programma. Selma Poutsma, Suzanne Schulting Xandra Velzeboer bereikten alledrie de kwartfinales.

Poutsma werd tweede in haar heat en Schulting, al in het bezit van olympisch zilver op de 500 meter, won vrij makkelijk haar race. Velzeboer werd net als Poutsma tweede in haar heat.

Kim Boutin, een van de favorieten voor de titel, ging onbedreigd aan kop in haar race, maar ze viel in de laatste ronde waardoor het einde 1.000 meter was.

De 1.000 meter gaat vrijdag verder.

Update 13:39 uur

Sven Roes en Sjinkie Knegt hebben zich allebei niet weten te plaatsen voor de finale van de 1.500 meter. Roes werd vierde in zijn halve finale terwijl alleen de eerste twee en één tijdsnelste doorgingen naar de finale. Knegt werd in zijn halve eindstrijd derde. Bovendien kreeg hij een penalty na afloop wegens een armblok.

In de laatste halve finales werden de Chinees Ren en de Canadees Hamelin gediskwalificeerd en er werden maar liefst drie man toegevoegd aan de eindstrijd die nu uit tien shorttrackers bestaat.

Update 13:56 uur

De Nederlandse aflossingsploeg bij de vrouwen heeft zich zonder al te veel problemen voor de finale geplaatst. Suzanne Schulting, Selma Poutsma, Yara van Kerkhof en Xandra Velzeboer wonnen hun halve eindstrijd. Grote verrassing was het niet plaatsen voor de eindstrijd van de Italiaanse vrouwen met topper Arianna Fontana na een valpartij in dezelfde halve eindstrijd als Nederland.

De finale van de aflossing vrouwen is komende zondag.

Update 14:31 uur

De finale van de 1.500 meter was een prooi voor de Koreaan Hwang Dae Heon. Het zilver was voor de Canadees Steven Dubois terwijl de Rus Semen Elistratov er met het brons vandoor ging. Sven Roes werd in de B-finale vierde.