Snowboardster Jacobellis wint 16 jaar na olympisch drama éindelijk goud

heywoodu

Op de Olympische Spelen in Beijing hebben de beste vrouwelijke snowboardcrossers woensdag hun kampioenschap afgewerkt. Dat zorgde voor een prachtig verhaal met het oog op een stukje historie, naast simpelweg spannende wedstrijden.

We schrijven 2006, de Spelen in Turijn. In de vrouwenfinale is Lindsey Jacobellis oppermachtig en hard op weg naar makkelijk goud. Bij de laatste echte sprong deed de 20-jarige Amerikaanse nog even een trucje: ze pakte haar board vast...en ging onderuit, puur door de grote verschillen was ze zowaar nog op tijd om zilver te pakken.

In 2010 en 2014 ging Jacobellis er op de Spelen in de halve finales op ongelukkige wijze uit, in 2018 werd ze vierde in de olympische finale. In de Chinese bergen stond ze er woensdag net als het hele seizoen weer uitstekend op en de nu 36-jarige Jacobellis wist zich wederom voor de finale te plaatsen.

Daarin nam ze het op tegen de Française Chloe Trespeuch, de Australische Belle Brockhoff en de zeer verrassende Meryeta Odine uit Canada, ooit goed voor één podiumplek in de World Cup. Brockhoff kende een slechte start en was gelijk nagenoeg kansloos, Jacobellis nam na een kort duel met Trespeuch de leiding in handen.

Bij elke sprong deed de Amerikaanse zoals altijd toch weer even een hand richting haar board, maar ze bleef stabiel. Halverwege schoof de vijfvoudig wereldkampioene bijna even weg, maar Jacobellis bleef overeind, hield Trespeuch van het lijf en pakte zestien jaar na haar dramatische finale in Turijn éindelijk olympisch goud. Trespeuch pakte zilver, Odine was dolgelukkig met het brons.