Tientallen doden in Kazachstan, Tokayev wil de demonstraties neerslaan

Jippie

Kazachen protesteren, soms met geweld, in de economische hoofdstad Almaty tegen de regering, corruptie en machtsmisbruik. 18 bewakers zijn gedood in de gevechten. Het regime van heerser Tokayev reageert met harde hand en "elimineerde" tientallen demonstranten.

Als gevolg van de onrust in het Centraal-Aziatische Kazachstan zijn volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken 26 demonstranten om het leven gekomen en 18 gewond geraakt. Daarnaast zijn meer dan 3000 arrestaties verricht, meldde de staatszender Khabar 24 vanochtend, onder verwijzing naar het ministerie. Het ministerie sprak van "gewapende criminelen". 

De staatstelevisie had donderdag al gesproken over tientallen "uitgeschakelde" mensen in de metropool Almaty. Dat suggereerde al burgerslachtoffers. De autoriteiten hadden aanvankelijk alleen de dood van 18 beveiligers van de veiligheidstroepen bevestigd. Volgens Khabar 24 zei president Kassym-Jomart Tokayev de antiterroristische operaties, zoals hij ze noemde, moeten doorgaan totdat de "militanten volledig zijn uitgeroeid".

In Almaty, in het zuidoosten van het land, waar de rellen bijzonder gewelddadig waren, zouden gewapende demonstranten zich hebben verschanst in het gebouw van een televisiestation. Met het oog op de onrust in Kazachstan had Rusland soldaten naar het Centraal-Aziatische land gestuurd. Parachutisten zijn ingezet als onderdeel van een vredesmacht, zei de Collective Security Treaty Organization (CSTO).

Hoge brandstofprijzen leiden tot onrust
Volgens Tokayev is de orde in het land grotendeels hersteld. Het staatshoofd wilde het Kazachse volk om 12.00 uur toespreken. In Kazachstan zijn al dagen ongekende protesten gaande tegen het autoritaire leiderschap van het land. De onrust in de ex-Sovjetrepubliek, die rijk is aan olie en gas, werd veroorzaakt door ongenoegen over de stijgende brandstofprijzen bij tankstations.

Maar al snel mondde het ongenoegen uit in deels gewelddadige protesten tegen de overheid, corruptie en machtsmisbruik. Kazachstan werd decennialang geregeerd door de autoritaire heerser Nursultan Nazarbajev, die ook na zijn aftreden in 2019 grote invloed behield. Als reactie op de protesten heeft de huidige president Tokayev de hele regering ontslagen en een nationale noodtoestand afgekondigd.