Piastri pakt F2-winst in chaotische race Jeddah met nare startcrash

heywoodu

De derde en laatste Formule 2-race van het weekeinde in Jeddah is weer niet helemaal soepel verlopen. Vertraging, een nare crash, nog meer vertraging en nog eens een rode vlag zorgden ervoor dat er in dik anderhalf uur grofweg vijf ronden werden gereden.

De race begon na wat reparatiewerkzaamheden wat later dan gepland en met kampioenschapsleider Oscar Piastri en Robert Shwartzman op de eerste rij, voor Theo Pourchaire, Christian Lundgaard, Felipe Drugovich en Zhou Guanyu. Bij de start kwam Pourchaire niet weg, waarna bijna iedereen hem kon ontwijken...bijna, Enzo Fittipaldi reed er stevig achterop, waarna beiden enige tijd bijgestaan werden door medisch personeel.

Pourchaire en Fittipaldi werden - bij bewustzijn - per ambulance afgevoerd en de boel werd opgeruimd, waarna men na een flinke onderbreking toch nog kon gaan racen - meer oponthoud zou zorgelijk zijn, de F1 stond al bijna te wachten. De volgende startpoging werd wel met een rollende start gedaan, met Piastri en Shwartzman op kop, voor Ralph Boschung, Zhou en Drugovich.

Na een paar minuten lagen Zhou en Boschuing met elkaar in de clinch, waarna het in het achterveld fout ging tussen Guilherme Samaia - die in de eerste twee races bij elkaar twee bochten reed - en Olli Caldwell. Ze kwamen stil te staan en de rode vlag werd met acht minuten van stal gehaald, waarmee het ook gelijk klaar was.

Piastri en meerdere andere coureurs waren net voor de rode vlag naar binnen gekomen voor hun verplichte pitstop, waardoor Shwartzman - die niet gestopt was - aan de leiding reed. Zo is de overwinning voor Shwartzman of Piastri, vermoedelijk, hoewel er nog geen definitieve beslissing over lijkt te zijn.

Update 17.10 uur
Piastri is gewoon als winnaar uitgeroepen, men ging één ronde terug om de stand te bepalen. Zo werd Shwartzman tweede en Boschung fraai derde.