F1: Hamilton pakt pole in Qatar, Verstappen tweede

Peterselieman

Lewis Hamilton heeft de poleposition gepakt voor de Formule 1 Grand Prix van Qatar. De Brit snelde met zijn Mercedes naar een tijd van 1.20,827 waarmee hij ruim vier tienden sneller was dan titelrivaal Max Verstappen. Valtteri Bottas kwam tot de derde tijd, voor de verrassende Pierre Gasly die overigens nog wel zijn voorvleugel verloor.

In het eerste deel van de kwalificatie vielen er weinig verrassingen te noteren. Helemaal achteraan eindigde Nikita Mazepin die een zeer lastig weekend heeft met een chassis- en motorwissel en nog maar elf rondjes op de teller. De Rus gaf ruim twee seconden toe op teamgenoot Mick Schumacher. Richting het einde werden de tijden sneller en sneller en waren coureurs als Charles Leclerc en Sergio Perez genoodzaakt om een tweede run te maken om door te gaan. Het was stuivertje wisselen waarbij Kimi Räikkönen, Nicholas Latifi en Antonio Giovinazzi uiteindelijk uit konden stappen.

De meeste coureurs reden in Q2 op de mediums naar buiten. Niet voor iedereen pakte dit goed uit, onder meer omdat de AlphaTauri's en de Alpines op het zachte rubber een flinke snelheid aan de dag legden. Het noopten Perez en Leclerc om een tweede run op zacht te doen, maar zij kwamen verrassend genoeg tekort om door te mogen. Dit gold ook voor Lance Stroll, Daniel Ricciardo en George Russell.

In het laatste deel liet Hamilton gelijk al zien dat hij de poleposition wilde pakken. De Brit reed een 1.21,2 en was hiermee twee tiende sneller dan Verstappen en Bottas. Gasly verraste met de vierde tijd. In de laatste minuten ging Hamilton als eerste aan en haalde nog eens vier tiende van zijn snelste tijd af.

Daarachter verloor Gasly zijn voorvleugel en liep een lekke band op. Door de gele vlag die kort gezwaaid werd konden de rijders achter hem niet meer de tijd verbeteren, behalve Verstappen die hier geen last van had, maar toch vier tiende tekort kwam op de snelste man van de dag. Bottas moest genoegen nemen met plek drie, voor Gasly, Fernando Alonso, Lando Norris, Carlos Sainz, Yuki Tsunoda, Esteban Ocon en Sebastian Vettel.