Poetin: Russen met betaald verlof om verspreiding COVID-19 in te dammen

Jippie

De coronacijfers in Rusland zijn naar een nieuw hoogtepunt gestegen. Om verspreiding van SARS-Cov-2 in te dammen, heeft president Poetin het land met verplicht verlof gestuurd. Want nog steeds is slechts één derde van de Russische bevolking ingeënt tegen COVID-19.

Door het toenemende aantal C19-besmettingen is in Rusland een verplichte vrije week afgekondigd. President Vladimir Poetin heeft betaald verlof voor het hele land afgekondigd van 30 oktober tot 7 november. De meeste overheidsorganisaties en particuliere bedrijven zijn hierdoor gesloten. In de hoofdstad Moskou, waar het aantal C19-besmettingen erg hoog is, werden de dag ervoor veel medewerkers op pandemie gerelateerde vakantie gestuurd. Alleen winkels voor de dagelijkse behoeften zoals apotheken en supermarkten mogen open blijven. Eerder deze week werd er al een lockdown in Moskou van kracht voor alle ongevaccineerde Russen boven de 60 jaar. De maatregel geldt voor 4 maanden

De regering hoopt dat de 'vrije week' de verspreiding van het virus zal afremmen, aangezien de meeste mensen wegblijven van kantoren en het openbaar vervoer. Maar veel mensen in Rusland maken van de gelegenheid gebruik om nog even wat zon op te doen voor het lange winterseizoen aanbreekt. Er zijn veel meer boekingen gedaan voor vakanties naar Egypte en Turkije gemaakt dan gewoonlijk in deze periode. 

Nieuw aantal besmettingen op een nieuw hoogtepunt
In Rusland is het aantal C19- besmettingen tot nieuwe hoogten gestegen. De autoriteiten registreerden 40.251 nieuwe infecties op één dag - het hoogste aantal sinds het begin van de pandemie. Nog eens 1160 mensen zijn overleden met of aan het coronavirus. Het Kremlin verwees naar waarschuwingen van epidemiologen die hun bezorgdheid hadden geuit over de reisplannen van veel Russen tijdens het verplichte verlof. Uit enquêtes blijkt dat ongeveer een derde van de bevolking van plan is om de verplichte 'Corona-vakantie' te gebruiken om te reizen.

De autoriteiten wijten de huidige stijging van het aantal Coronagevallen aan de trage vooruitgang van de Russische vaccinatiecampagne. Ongeveer 49 miljoen van de bijna 146 miljoen inwoners van Rusland zijn volledig ingeënt tegen het coronavirus. Hoewel de vaccinaties al maanden vrij verkrijgbaar zijn, is volgens regeringscijfers slechts 32,5% van de bevolking volledig ingeënt.

Poetin wil erkenning van de Russische vaccinatiebewijzen
De Russische president beschuldigde partnerlanden in de G20-groep ervan de internationale vaccinatiecampagne te hinderen. "Door de beslissingen van de G20 hebben landen die het nodig zouden hebben, geen toegang tot vaccins", zei Poetin in zijn videotoespraak die bij de G20-top in Rome werd uitgezonden. "De landen van de G20 zijn zelf niet klaar voor wederzijdse erkenning van vaccins." De reden hiervoor, zo zei hij, was "protectionisme en onfatsoenlijk concurrentievermogen".

De Russische president zinspeelde op het feit dat het in zijn land ontwikkelde vaccin Spoetnik V in de meeste westerse landen nog steeds niet is goedgekeurd. Daar staat tegenover dat Rusland tot dusver geen certificaten heeft aanvaard voor immunisatie met een westers preparaat zoals dat van BioNTech/Pfizer. In kringen van de Duitse G20-delegatie werd er echter op gewezen dat er in Rusland een uitgesproken wantrouwen bestaat tegen de eigen regering - en dat dit blijkbaar ook van invloed is op de bereidheid om zich met Spoetnik V te laten inenten.

Geen EU-goedkeuring voor Spoetnik V
Poetin riep de ministers van Volksgezondheid van de G20 op om zo spoedig mogelijk de wederzijdse erkenning van vaccins en vaccinatiecertificaten te bespreken. "Wij stellen voor de ministeries van Volksgezondheid van de G20-landen op te dragen de kwestie van de wederzijdse erkenning van nationale vaccinatiebewijzen onverwijld aan te pakken", aldus de minister. Hij deed ook een beroep op de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) om het testen van nieuwe preparaten te bespoedigen.

Het Kremlin had in het verleden reeds benadrukt dat het bereid was tot erkenning, maar drong aan op wederkerigheid. De WHO heeft onlangs na een onderbreking het onderzoek hervat met het oog op een eventuele spoedgoedkeuring van Spoetnik V. Een goedkeuring voor de hele EU van het Russische vaccin door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) is na maanden van onderzoek nog niet verleend.