Paralympiërs Nederland blijven medailles halen, zevende goud is binnen

heywoodu

In Tokyo zijn de Paralympische Spelen ook in het weekeinde verder gegaan. Dat leverde voor Nederland weer het nodige succes op, de teller staat inmiddels op zeven keer goud, zeven keer zilver en vijf keer brons.

Triatlon - Mannen PTWC2
Jetze Plat werd geboren met een te kort linker bovenbeen en zonder kniebanden in zijn linkerknie, terwijl hij in zijn rechterbeen botten mist én zijn rechteronderbeen sinds 2008 zelfs helemaal mist. In het handbiken won hij een paralympische bronzen medaille en vele wereldtitels, ook dit jaar weer, maar vooral op de paratriatlon is hij ongenaakbaar in de klasse PTWC2. De viervoudig wereldkampioen pakte in Rio het goud en in Tokyo verdedigde hij die met overmacht: twee minuten voorsprong op de nummer twee.

Geert Schipper maakte in 2004 een hangglidingongeluk mee in Frankrijk, waarbij hij gedeeltelijk verlamd raakte. Een sportieve carrière zat er nog wel in, resulterend in paralympisch triatlonbrons in Rio en vijf WK-medailles. Een nieuwe medaille winnen lukte in Tokyo dan weer niet: hij werd vierde, een kleine minuut achter het brons.

Triatlon - Vrouwen PTWC
Bij een ongeluk tijdens het paardrijden in 2000 liep Margret IJdema een verlamming op. Ze pikte uiteindelijk het paratriatlon op en won onder meer twee keer EK-zilver. Op de Spelen was er zondag een zevende plek, tien minuten achter het goud, maar slechts twee minuten van het brons verwijderd.

Paardensport - Teams kür op muziek
Ook in de paralympische paardensport doet Nederland het goed, zelfs beter dan in de olympische versie. Rixt van der Horst (Findsley), Frank Hosmar (Alphaville) en Sanne Voets (Demantur), uitkomend in drie verschillende klasses, wisten in de teamwedstrijd vlak achter de Britten het zilver te veroveren.

Roeien - Gemengde dubbeltwee PR2
Annika van der Meer onderging in 2007 een knieoperatie, waarbij het een en ander fout liep, met ischemie in haar rechterbeen als gevolg: onvoldoende doorbloeding. Corné de Koning heeft een linkerbeen dat dertig centimeter korter is dan zijn rechterbeen, samen won het duo onder meer al twee wereldtitels in het roeien. In Tokyo leken ze op weg naar brons, tot het Chinese duo volledig in elkaar stortte: zilver voor Nederland, achter de Britten en ver voor China.

Rolstoelbasketbal - Vrouwen
Nederland is hard op jacht naar het goud en in de groepsfase stond Spanje in de weg. Daar werd vakkundig mee afgerekend: 63-24, maet wederom Mariska Beijer (22) en Bo Kramer (18) als voornaamste scorers. Nederland gaat zo als tweede naar de kwartfinales, waarin Japan dinsdag de tegenstander is.

Zwemmen - 100m schoolslag mannen SB14
Marc Evers kampt met autisme en komt uit in de categorie voor sporters met een intellectuele beperking, waarin hij in Londen én Rio al goud en meerdere andere medailles won. Op de 100m schoolslag pakte hij op beide Spelen brons en tussendoor werd hij twee keer wereldkampioen, maar in Tokyo kwam het er niet uit: zesde in de finale.

Atletiek - 5000m vrouwen T54
Rolstoelracer Nikita den Boer, geboren met spina bifida en sinds haar dertiende gebruik makend van een rolstoel, werd op het WK in 2019 vierde en ook nu moest ze daar genoegen mee nemen: de uittredend kampioene Tatyana McFadden was haar nét te snel af in de strijd om het brons, ver achter de Amerikaanse winnares Susannah Scaroni.

Atletiek - 100m vrouwen T34
Amy Siemons racete in Londen naar brons op de 100 en 200 meter en pakte ook meerdere WK-medailles, maar de Britse concurrentie was dit keer simpelweg te snel. De Nederlandse veterane, die drie maanden te vroeg werd geboren en door zuurstofgebrek cerebrale parese op liep, finishte de finale als negende en laatste.

Atletiek - Kogelstoten mannen F40
Take Zonneveld, geboren met dwerggroei, pakte in het speerwerpen én kogelstoten al eens een EK-medaille, in Tokyo lukte het nog niet. Hij stootte de kogel naar 10,04 meter en werd daarmee zevende in de finale.

Atletiek - 400m mannen T54
Rolstoelracer Kenny van Weeghel was er in Sydney in 2000 al bij en won in zijn enorme carrière een enorme waslijst aan paralympisch eremetaal en WK-medailles. Op de 400 meter pakte hij in 2004 én 2016 goud, maar de concurrentie lijkt te snel geworden te zijn: in de series van 'zijn' 400 meter werd hij uitgeschakeld.

Atletiek - 200m vrouwen T36
Cheyenne Bouthoorn werd geboren met een hersenafwijking, waardoor de linkerzijde van haar lichaam niet volledig functioneert. In Tokyo wist ze in 31,30 seconden een uitstekende vijfde plek te pakken, slechts 0,35 seconden verwijderd van de medailles.

Atletiek - 200m vrouwen T35
Nienke Timmer werd geboren met spierspasmes wegens gebrek aan zuurstof tijdens haar moeder's zwangerschap en werd in Tokyo al zevende op de 100 meter. Dat wist ze op de dubbele afstand iets te verbeteren met een keurige zesde plek.

Atletiek - Verspringen vrouwen T64
Fleur Jong kreeg op haar zestiende een bacteriële infectie in haar bloed, wat uiteindelijk tot meerdere amputaties leidde: ze raakte acht vingertoppen én beide onderbenen kwijt. Met name dit jaar is ze sportief flink goed bezig, na al eens brons gepakt te hebben op het WK in 2015. De Europees kampioene pakte in Tokyo zowaar paralympisch goud met een nieuw wereldrecord van 6,16 meter in haar eerste sprong.

Marlene van Gansewinkel was in Rio goed voor brons en won onder meer al drie keer WK-zilver. De Nederlandse, geboren zonder linkeronderarm- en been en met een beperking aan haar rechterhand pakte ook nu het brons met 5,78 meter in haar vierde poging.

Atletiek - Verspringen mannen T63
Joël de Jong verloor in 2007 als 5-jarige zijn linkerbeen vanwege botkanker, maar heeft inmiddels een mooie atletiekloopbaan opgebouwd met onder meer drie EK-medailles. In Tokyo zat een paralympische verspringmedaille er nog niet in: met 6,41 meter werd hij zesde, het goud ging met een wereldrecord van 7,17 meter naar de Zuid-Afrikaan Ntando Mahlangu.

Boccia - Mannen BC1
Door een gebrek aan zuurstof bij zijn geboorte kampt Daniel Perez met cerebrale parese, in het boccia behoort hij inmiddels al flink wat jaren tot de wereldtop: zilver op de Spelen in Rio en WK-brons in 2014 en 2018. In de groepsfase in Tokyo begon hij in elk geval goed: winst in zijn eerste drie wedstrijden, waarmee de kwartfinales al zeker zijn.

Baanwielrennen - Individuele achtervolging vrouwen B
De blinde Larissa Klaassen pakte goud op de tijdrit, dat kon ze op de achtervolging geen gevolg geven: zevende in de kwalificatie en daarmee zat haar toernooi er op, uiteraard met groot succes.

Zwemmen - 100m vrije slag mannen S10
Bas Takken werd geboren met een beperking die ervoor zorgt dat hij minder kracht in zijn benen heeft en dat zijn ruggengraat niet recht staat. In Rio werd hij vierde op de 400m vrije slag, op de 100m zat een medaille er in Tokyo niet in: Takken finishte als zesde in de finale.

Zwemmen - 100m vrije slag vrouwen S10
Chantalle Zijderveld en Lisa Kruger pakten eerder al een 1-2'tje en dit keer waren er weer twee medailles. Goud ging naar Aurelie Rivard uit Canada in een nieuw wereldrecord, maar de 20-jarige Zijderveld en Kruger voegden zilver en brons toe aan hun collectie.

Zwemmen - 100m rugslag mannen S11
Rogier Dorsman raakt door een ziekte al jaren steeds meer zicht kwijt en zwemt met een blinderende zwembril, zoals iedereen in de klasse. Na zijn goud op de 400m vrije slag zat een rugslagmedaille er net niet in: vierde in de finale, een halve seconde achter het brons.

Tafeltennis - Vrouwen
In klasse 7 jaagt Kelly van Zon op haar derde opeenvolgende titel en die jacht gaat lekker. In de kwartfinales rekende de Nederlandse met 11-6, 5-11, 11-6, 11-3 af met de Zuid-Koreaanse Kim Seongok, waarna Kubra Korkut uit Turkije in de halve finales met 11-8, 3-11, 11-6, 11-6 het onderspit dolf. De finale volgt maandag.