Orkaan 'Ida' aan land, neemt iets af in kracht, angst voor herhaling drama 'Katrina'

Jippie

Orkaan "Ida" is opnieuw in kracht toegenomen en raast met steeds hogere windsnelheden richting New Orleans - op de 16e verjaardag van de verschrikkelijke verwoestingen door "Katrina".

Het National Hurricane Centre (NHC) kondigde al kort nadat "Ida" categorie F3 had bereikt aan dat de orkaan verder in kracht was toegenomen en nu F4 had bereikt, dat betekent windsnelheden van minimaal 209 kilometer per uur.

De orkaan lijkt in kracht te blijven toenemen, volgens de NHC. Eerder was al aangekondigd dat "Ida" naar verwachting de kust van de zuidelijke Amerikaanse staat Louisiana zou bereiken als een "extreem gevaarlijke, sterke orkaan".

Vanwege de orkaan zijn zaterdag veel inwoners uit New Orleans en andere steden gevlucht. Op de wegen naar het noorden ontstonden lange files.

De Amerikaanse president Joe Biden sprak de bevolking toe in een televisietoespraak en kondigde het inzetten aan van honderden reddingswerkers en het ter beschikking stellen van drinkwaterreserves, voedsel en generatoren.

Update in beeld 19.18 uur: Facebook stream van Texas Storm Chasers

Update in beeld 18.17 uur:


"Nora" arriveert in Mexico
Vandaag is het precies 16 jaar geleden dat de verwoestende orkaan "Katrina" aan land kwam. In 2005 kwamen hierdoor in New Orleans meer dan 1.800 mensen om het leven en 80 procent van de stad kwam onder water te staan. Voor "Ida" heeft het stadsbestuur een evacuatiebevel uit gevaardigd voor gebieden die buiten het dijk- en sluizenstelsel wonen dat de laaggelegen stad beschermt.

"Iedereen is bang omdat het Katrina's verjaardag is en mensen die orkaan destijds niet serieus namen", zei Austin Suriano terwijl hij de etalages van zijn vaders horlogewinkel dichtmaakt.

Gisteravond bereikte de orkaan "Nora" Mexico. Het oog van deze F1 orkaan blijft in de buurt van de kust nadat het in het noordwesten van Jalisco is geland, zei de NHC. Volgens de Mexicaanse Nationale Meteorologische Dienst trok de storm noordwaarts richting de staten Nayarit en Sinaloa.

"Nora" bracht zware regenval met zich mee die leidden tot stroomuitval en aardverschuivingen, zoals Hugo Roldan van de civiele beschermingsautoriteit aankondigde. NHC waarschuwde voor "hoge en vernietigende golven" aan de kust en levensbedreigende overstromingen. De autoriteiten van Jalisco hebben 15 noodopvangplaatsen opgezet. Verwondingen door "Nora" zijn nog niet gemeld.