Revolver waarmee 'Billy the Kid' is gedood brengt ruim 6 miljoen dollar op

Jippie

Billy the Kid pleegde tot 21 moorden voordat sheriff Pat Garrett hem in 1881 neerschoot met zijn Colt. Sindsdien zijn er talloze legendes ontstaan rond de revolverheld. Het wapen waarmee de toen 21-jarige werd neergeschoten, wisselt nu van eigenaar op een veiling voor een recordprijs.

Het pistool waarmee de Wild West-legende Billy the Kid werd neergeschoten, werd in Los Angeles geveild voor 6,03 miljoen dollar. Vooraf werd de waarde van de Colt Single Action revolver geschat op twee tot drie miljoen dollar, aldus veilinghuis Bonhams. Er werd vrijdag "levendig geboden"  zowel online, telefonisch als in de zaal.

De revolver was van sheriff Pat Garrett, die Billy the Kid op 14 juli 1881 in New Mexico neerschoot. "Het is een overblijfsel van een van de belangrijkste en bekendste verhalen uit het Wilde Westen", aldus veilinghuis Bonhams. Het pistool is in "zeer goede" staat en heeft enkel een "versleten handvat".

Zes miljoen dollar, het equivalent van 5,1 miljoen euro, is nergens ter wereld betaald voor een vuurwapen. De vorige recordprijs van 1,98 miljoen dollar werd behaald door twee pistolen uit de 18e eeuw die George Washington cadeau kreeg tijdens de Amerikaanse Revolutie. Ze werden in 2002 geveild door veilinghuis Christie's.

Crimineel Billy The Kid, geboren als Henry McCarty en ook wel William Bonney genoemd, stierf op 21-jarige leeftijd. Op de vlucht voor zijn executie werd hij doodgeschoten door sheriff Pat Garrett. Billy The Kid heeft nog steeds een trouwe schare fans in de Verenigde Staten die hem zien als een soort Robin Hood van het Wilde Westen. Zijn leven was het onderwerp van tientallen boeken en films. De schietgrage revolverheld zou minstens vier mensen hebben vermoord, maar sommige historici schrijven hem 21 moorden toe.