Stam en Schoon verrassend naar finale EK beachvolleybal; Boermans/De Groot naar halve finales

Boris (borisz)

Beachvolleybalsters Katja Stam en Raïsa Schoon staan in de finale van het Europees kampioenschap in Wenen. Stam en Schoon, als vijftiende geplaatst, wonnen in een spannende driesetter van het als vierde geplaatste Letse tweetal Anastasia Kravcenoka en Tina Graudina. Het werd

Tegen het Letse duo, dat in 2019 Europees kampioen werd, lieten Stam en Schoon in de eerste set meteen hun klasse zien. Het tweetal Kravcenoka-Graudina was dit toernooi nog ongeslagen. De eerste set ging overtuigend met 21-15 naar het Nederlandse koppel. In de tweede set liep het een stukje moeizamer en ging het Letse duo beter spelen. Kravcenoka-Graudina nam meteen het initiatief en Stam en Schoon liepen eigenlijk de hele set achter de feiten aan. Ze toonden veerkracht, maar uiteindelijk won het Letse duo de tweede set met 15-21.

Een beslissende derde set was nodig. Stam en Schoon begonnen goed en kwamen op een 8-4 voorsprong, maar zagen de Letse vrouwen weer langszij komen tot 9-9. Het werd uiteindelijk 13-11. Schoon zorgde er daarna met een ace voor dat Nederland drie matchpoints kreeg. Dankzij een block van Stam werd het eerste matchpoint direct verzilverd.

"Ik kan het niet geloven", reageerde Stam direct na de wedstrijd. Met een grote glimlach op het gezicht verliet het Nederlands duo het veld en kon het kijken naar de andere halve finale tussen het Duitse duo Borger-Süde en de Zwitserse vrouwen Betschart-Hüberli. Het Zwitserse koppel bleek na drie sets uiteindelijk de sterkste. De finale wordt om 17:45 uur gespeeld. 

Bij de mannen komen later vandaag nog twee Nederlandse duo's in actie. Stefan Boermans en Yorick de Groot traden aan tegen Ondrej Perusic en David Schweiner uit Tsjechië. Er werd met 2-1 gewonnen. De setstanden waren 21-16, 16-21 en 15-10. Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen spelen om 20 uur hun kwartfinalepartij tegen de Duitsers Nils Ehlers en Lukas Pfretzschner. De halve finales en finale bij de heren staan zondag op het programma.