De Vries ondanks uitvalbeurt stap dichter bij Formule E-titel

heywoodu

Nyck de Vries is een stap dichter bij de titel in de Formule E gekomen. De Nederlandse Mercedes-coureur haalde op het voormalig vliegveld Tempelhof in Berlijn de finish niet, maar zijn naaste concurrenten grepen ook naast topklasseringen en dus bleef de Nederlander aan de leiding staan in de titelstrijd.

De race begon met Jean-Eric Vergne op pole en Techeetah-teamgenoot Antonio Felix da Costa naast hem, gevolgd door Lucas di Grassi, het Venturi-duo Edoardo Mortara en Norman Nato en Sebastien Buemi. De nummers één en twee in de titelstrijd, de Nederlanders Nyck de Vries en Robin Frijns, vertrokken van een niet bepaald veelbelovende 19e en 23e plek.

De top-5 behield de posities bij de start, Mitch Evans ging voorbij Buemi naar de zesde plek en De Vries én Frijns wonnen twee posities. Na een klein kwartier kwam Sam Bird stil te vallen, waardoor de safety car de baan betrad. De Vries en Frijns waren ondertussen opgerukt naar de vijftiende en zestiende plek, Vergne en Da Costa reden gewoon nog vooraan.

Halverwege de race ging Da Costa voorbij aan teamgenoot Vergne, die kort daarop ook gepasseerd werd door Di Grassi en diens met Attack Mode naar voren komende teamgenoot René Rast. De twee Audi's waren bijzonder lekker bezig, want in no-time namen ze ook Da Costa te grazen, terwijl Di Grassi zelfs nog een Attack Mode te gaan had - net als Da Costa.

De Vries kwam ondertussen met een technisch probleem de pitstraat in, terwijl Di Grassi zijn laatste Attack Mode pakte en samen met Rast werd ingehaald door Venturi-duo Mortara en Nato. Met twaalf minuten te gaan waren Mortara en Nato door hun Attack Mode heen, Di Grassi had nog een paar minuten te gaan en gebruikte dat om aan te vallen, als eerste - met succes - op Nato.

Di Grassi zette één aanval in op Mortara en pakte gelijk de leiding, waarmee de race zo ongeveer beslist leek - perfect voor De Vries, want Mortara moest winnen om de Nederlander van plek één te stoten. Acht minuten voor het einde had iedereen voorin de laatste Attack Mode gehad: Di Grassi reed op kop, voor Mortara, Evans, Nato, Jake Dennis, Vergne en Da Costa.

Mortara trok in de slotronden alles uit de kast, maar Di Grassi hield vol en pakte de overwinning. Evans eindigde als derde door het duel met Nato te winnen, Frijns finishte als vijftiende. Zondag wordt het seizoen afgesloten met een tweede race op Tempelhof, waar De Vries om te beginnen vooral Mortara, Dennis, Evans, Frijns en Di Grassi in de gaten moet houden.