Politieke crisis in Tunesië, leger omsingelt het parlement

Jippie

De politieke crisis in Tunesië neemt in omvang toe. Soldaten hebben het parlementsgebouw omsingeld en voorkomen dat parlementsleden binnenkomen. President Saied heeft het parlement geschorst en de regeringsleider ontslagen.

Voor- en tegenstanders van de gisteren afgezette regering verzamelen zich sinds vanochtend vroeg in het parlementsgebouw in de hoofdstad Tunis; hierbij worden met stenen gegooid. Parlementsvoorzitter Ghannouchi beschuldigde de president van het plegen van een staatsgreep. Saied's aanpak was "een staatsgreep tegen de grondwet en de revolutie van de Arabische Lente", zei de voorzitter van de Ennahda-partij, die tot nu toe heeft geregeerd. Aangezien hij de recente besluiten van de president niet erkent, wil hij het werk van het Parlement voortzetten. Samen met andere Kamerleden probeerde hij gisteravond het afgesloten gebouw binnen te komen, zo melden lokale media. Deze zat op slot met kettingen.

Er zijn ook berichten uit de op een na grootste stad van het land, Sfax, dat het leger is vertrokken. De freelance-correspondent Sarah Mersch legt uit dat de beslissende factor is hoe politie en leger zich tot elkaar verhouden. De eenheden zijn traditioneel vijanden van elkaar.

Parlement geschorst, immuniteit opgeheven
President Saied had premier Mechichi afgezet na landelijke protesten waarbij kritiek geuit werd op de regering. Volgens berichten in de media staat hij onder huisarrest. Tegelijkertijd beval Saied dat het parlement zijn werk voor een periode van 30 dagen moet staken. Ook wordt de immuniteit van de parlementsleden opgeheven. Ter ondersteuning hiervan verklaarde de president dat het land en zijn instellingen in acuut gevaar verkeerden. Het doel is om de orde en de burgervrede in Tunesië te herstellen.

In de straten van de hoofdstad Tunis werd de afzetting van het regeringshoofd gevierd. Verslaggevers meldden vuurwerk en tuterende auto's ondanks de avondklok.

Protesten tegen corona en economisch beleid
De beslissing van de president werd voorafgegaan door gewelddadige demonstraties in verschillende steden in het hele land. De meeste protesten waren gericht tegen de islamitische partij Ennahda. Demonstranten riepen op tot nieuwe verkiezingen. Ze beschuldigen de regering ervan verantwoordelijk te zijn voor de toename van de coronapandemie en voor de economische crisis van het land. Voor Tunesië, is net als voor andere mediterrane landen, de coronacrisis bijzonder ingrijpend omdat het toerisme compleet instortte en daardoor een grote inkomstenbron opdroogde.

President Saied is een onafhankelijke advocaat. Hij is sinds 2019 in functie en wilde het door corruptie geteisterde politieke systeem van het land hervormen. Tunesië is het enige land dat uit de Arabische Lente is voortgekomen als democratie. Sinds 2014 is er een grondwet van kracht die een compromis voorschrijft tussen de verschillende politieke krachten.

Voormalig president Marzouki riep na de recente gebeurtenissen de rivaliserende staatsorganen op tot dialoog. Het land zette gisteren een grote stap achteruit: "We zijn terug in de dictatuur".