Oostenrijk verbiedt Moslim Broederschap

Floris_Stempel

Oostenrijk zet een nieuwe standaard in de strijd tegen het islamitisch extremisme. Deze week besloot de regering van Bondskanselier Sebastian Kurz om de Moslim Broederschap te verbieden. Zij zetten hiermee een stevig voorbeeld voor de rest van Europa.

Veroordeelde terroristen zijn nu verplicht om na hun vrijlating een enkelband te dragen, zodat op elk moment van de dag bekend is waar zij zijn. Daarnaast moet elke imam die in Oostenrijk wil preken zich registreren bij de autoriteiten.

Deze maatregelen zaten al lang in de pijplijn, maar zijn in een stroomversnelling gekomen na de terroristische aanslag in Wenen in november 2020. Een moslim vermoordde toen vier mensen en verwondde 22 anderen. De dader werd uiteindelijk door de poliie doodgeschoten.

De Moslim Broederschap heeft een lange geschiedenis in Oostenrijk. De twijfelachtige islamitische organisatie opende in de jaren zestig zijn deuren in de stad Graz en werd voornamelijk gebruikt als financieel centrum.

Nadat deze financiële handel en wandel in verband werd gebracht met de aanslagen van 9/11 in New York werden zeventig mensen opgepakt op verdenking van het steunen van terrorisme. Tevens is de huidige leider van Al-Qaeda, Ayman al-Zawahiri, ooit begonnen als lid van de Moslim Broederschap.

De Moslim Broederschap is overigens niet de enige organisatie die in Oostenrijk verboden is na het ingaan van de nieuwe wet. Ook de Koerdische Arbeiders Vereniging PKK, de Turkse Grijze Wolven, Islamitische Staat en andere organisaties zijn verboden.

Kurz beloofde na de aanslag van november dat zijn regering harder op zou treden tegen de 'politieke islam', groeperingen die niet zozeer aanslagen plegen, maar een radicaliserend effect hebben op moslims via financiële hulp of ideologische voordrachten.