Suriname heeft dringend coronahulp nodig 'anders gaan er heel veel mensen dood'

Jippie

Suriname heeft extreem te lijden onder de zogeheten Manaus-variant van het coronavirus. ,,We hebben op alle fronten hulp nodig anders gaan er heel veel mensen sterven”, aldus een zeer bezorgde intensivist Navin Ramdhani. Meer hierover in het AD.

Het aantal doden in mei is gestegen naar 84, het aantal besmettingen is nu opgelopen naar bijna 300 per dag. Dit veroorzaakt een te grote druk op de Surinaamse zorginstellingen. Het zou vergelijkbaar zijn met wanneer er in Nederland dagelijks 10.000 besmettingen zouden bijkomen, inclusief de bijkomende ic-opnames, aldus Ramdhani. Suriname heeft te kampen met de uit Brazilië overgekomen Manaus-variant, deze is extra besmettelijk.

Er is in het land is voor de komende tweeënhalve week een totale lockdown afgekondigd. Voor de ziekenhuizen geldt vanaf maandag code zwart, voor Suriname als land code paars, dit zijn de hoogste risiconiveaus. 

Een van de problemen in de strijd tegen COVID-19 is dat er onder de Surinaamse bevolking (540.000 mensen) veel weerstand heerst tegen vaccinatie. Volgens Ramdhani, die hulp heeft ingeroepen  van Nederlandse collega’s uit onder meer het Nijmeegse Radboudziekenhuis, zijn van de 95 verpleegkundigen op zijn afdeling er slechts 15 gevaccineerd. "Ze laten zich beïnvloeden door anderen. Als het aan mij lag liet ik ze verplicht vaccineren, maar het ligt complexer. Je wilt conflicten vermijden met mensen die ook zonder het vaccin keihard blijven werken in de zorg.” Suriname heeft in totaal maar 35 ic-bedden die inmiddels allemaal bezet zijn - 203 mensen worden op verpleegafdelingen behandeld. 1187 personen zijn thuis in quarantaine. In de statistieken overtreft deze derde golf de eerste twee besmettingsgolven. De afgelopen week overleden er gemiddeld zes mensen per dag aan COVID-19, een dieptepunt sinds het uitbreken van de epidemie.