Discuswerpster Van Klinken naar wereldniveau, Crouser benadert stokoud wereldrecord

heywoodu

Tijdens wedstrijden in het Amerikaanse Tucson heeft discuswerpster Jorinde van Klinken haar welhaast bizarre progressie een gigantisch vervolg gegeven: de pas 21-jarige Nederlandse toonde een van de beste worpen die wereldwijd in de afgelopen 25 jaar neer zijn gezet.

Van Klinken verbeterde haar persoonlijk record een week geleden met een paar meter naar 62,58 meter, donderdag deed ze er nog een schep bovenop: 65,94 meter, goed voor plaatsing voor de Olympische Spelen én een nieuw Nederlands record - Ria Stalman's oude record is wegens doping geschrapt.

Met een worp van bijna 66 meter doe je aardig mee op het mondiale toneel, maar zaterdag kwam er in Tucson nog een bizarre prestatie bij: Van Klinken kwam, nadat ze in poging vier al 67,00 meter gooide, uit op een monsterlijke 70,22 meter. Ze is pas de derde vrouw sinds 1995 die de 70 meter passeert, alleen Denia Caballero (één keer) en Sandra Perkovic (tien keer) deden dat ook.

Van Klinken staat nu op de 24e plek op de eeuwige ranglijst, maar daar moet wel bij gezegd worden dat de gehele top-14 - en op Perkovic en Caballero na ook de rest - bestaat uit Oost-Duitse atletes en Sovjetdames, die hooguit een klein percentage bloed in hun steroïden hadden.

Van Klinken was niet de enige die schitterde in Tucson: de Amerikaanse kogelstoter Ryan Crouser stootte de kogel naar een fenomenale 23,01 meter. Alleen Ulf Timmermann (23,06 in 1988) en Randy Barnes (23,10 en 23,12 in 1990) deden het ooit nog nét iets beter.