Van Kalmthout indrukwekkend in Indy 500-kwalificatie, Palou crasht

heywoodu

Op de Indianapolis Motor Speedway is zaterdagavond de eerste kwalificatiesessie voor de Indianapolis 500 van volgende week afgewerkt. Rinus van Kalmthout deed het daarin bijzonder goed en maakt zondagavond kans op de poleposition.

Er deden 35 auto's mee en de opzet was, om het simpel te houden, als volgt: iedereen mocht in elk geval één run van vier ronden afwerken en kon deze daarna eventueel verbeteren, de top-30 plaatste zich voor de race en de vijf die dat niet haalden strijden zondagavond om een plekje op de laatste startrij - de nummers 34 en 35 doen niet mee aan de race.

De snelste negen van zaterdagavond plaatsten zich voor de Fast Nine Shootout van zondag. Die negen zijn allemaal zeker van een plekje op een van de eerste drie startrijen, zondagavond wordt dan de precieze volgorde en dus ook de poleposition bepaald.

Rinus van Kalmthout noteerde aanvankelijk een tijd waarmee hij nét tekort leek te komen voor de Fast Nine, maar later verbeterde de Nederlander zich op indrukwekkende wijze: hij noteerde uiteindelijk de vijfde tijd van iedereen en strijdt zondag dus mee om de poleposition, net als Scott Dixon, Colton Herta, Tony Kanaan, Van Kalmthout's teambaas Ed Carpenter, Helio Castroneves, Alex Palou, Ryan Hunter-Reay en Marcus Ericsson.

Of Palou er daadwerkelijk bij gaat zijn is de vraag: de Spanjaard probeerde zijn tijd te verbeteren, maar jakkerde volle bak de muur in en schreef zijn auto af. Will Power, de winnaar van 2018, viel op door een totaal gebrek aan snelheid: na een spannende strijd om de 30e plek - en dus de laatste zekere plek op de grid - viel hij nét buiten de boot, dus zal hij zondag alles op alles moeten zetten om het te halen.

Ziggo Sport is zondagavond vanaf 19.00 uur live met het vervolg van de kwalificatie op Indianapolis.