Vendrame pakt ritzege in Giro

Olga Kroeders

Andrea Vendrame heeft de twaalfde etappe van de Giro d'Italia op zijn naam geschreven. De Italiaan was in de bergrit van 212 kilometer tussen Siena en Bagno di Romagna over vier cols zijn medevluchter Chris Hamilton in de eindsprint duidelijk de baas. Egan Bernal behield de roze leiderstrui.

Al vroeg in de etappe kwam Marc Soler, de nummer elf in het algemeen klassement, ten val en moest in de achtervolging op het peloton en kreeg daarbij hulp van ploeggenoten. Na bijna anderhalf uur rijden stapte de Spanjaar af. Voorin probeerden verschillende renners weg te rijden, maar het was tevergeefs. Ondertussen was Alessandro de Marchi, gisteren nog jarig, in een binnenbocht ten val gekomen en hij werd met de ambulance afgevoerd.

Na ruim een uur koersen was er nog steeds geen kopgroep en bleef het daardoor onrustig in het peloton. Het vijftal De Bondt, Ulissi, Albanese, Honoré en Ravanelli wisten een gaatje te slaan met het peloton. Brambilla, Hamilton, Campenaerts, Vendrame, Petilli, Bouchard, Bennett, Visconti, Edet, Niv en Tesfazion sloten aan en zij kregen de zegen van het peloton. De eerste echte beklimming was de Monte Morello (met pieken van meer dan 15 procent). Het verschil met het peloton was rond de vijf minuten. Bouchard, de drager van de bergtrui, was als eerste boven voor de Belg De Bondt.

De volgende beklimming was de Passo della Consuma (2e cat. - 17,1 kilometer à 5,7%). Tijdens de beklimming gebeurde er weinig. De voorsprong van de kopgroep was inmiddels opgelopen naar boven de negen minuten. Bouchard was wederom als eerste boven en De Bondt wederom als tweede. In de afdaling spatte de kopgroep uiteen en bleven alleen Bennett, Ulissi, Brambilla, Hamilton, Vendrame, Honoré, Albanese en Ravanelli voor over.

De eennalaatste klim van de dag was de Passo della Calla, 15 kilometer aan 5,5 procent. Bij de beklimming sloten Bouchard, Edet, Visconti, De Bondt en Tesfazion weer voor aan. Het was wederom Bouchard die als eerste boven kwam. Hierna volgde een lange afdaling van 25 kilometer tot in Santa Sofia. De laatste klim van de dag was 11 kilometer op de Passo del Carnaio, een zeer onregelmatige heuvel. Al gauw moesten verschillende renners vooraan lossen. Het was Andrea Vendrame die wegreed en een gaatje sloeg. Daarachter bleef het onrustig. Het peloton zat op bijna twaalf minuten van de Italiaan.

Inmiddels waren het Bennett, Brambilla en Hamilton die op jacht gingen naar Vendrame. Net onder de top werd Vendrame bijgehaald door Hamilton. Op drie kilometer van de streep was het Hamilton die weg reed. Het was Vendrame die bij hem wist aan te sluiten en het ging tussen die twee om de dagwinst. Het was Vendrame die de sprint aan ging en Hamilton kon er niet meer overheen.