Animal Rights: stop met het infecteren van apen met vogelgriep

Monique Verlind (DJMO)

Animal Rights wil dat de Tweede Kamer het apentestcentrum BPRC in Rijswijk terugfluit. Het BPRC infecteert apen met het vogelgriepvirus H5N1 en dat gaat de dierenrechtenorganisatie veel te ver. Animal Rights oprichter Robert Molenaar: “Pak de ziekte bij de bron aan: de intensieve pluimveehouderij! Nu worden gezonde apen doodziek gemaakt. Dit is een gebed zonder einde.”

Vier van de twaalf al dood voor einde van de proef
Uit een recente wetenschappelijk publicatie van het BPRC blijkt dat apen geïnfecteerd werden met vogelgriep: ze moesten het virus inademen via een inhalatiemasker of kregen het binnen via druppels in de neus, keel en longen. Van de twaalf gebruikte apen werden drie apen tijdens het experiment afgemaakt vanwege het ernstige verloop van de ziekte. Een vierde aap werd de volgende ochtend dood in de kooi gevonden.

Molenaar: “De apen raakten in ademnood, werden lusteloos en verloren hun trek in voedsel. Door de vele handelingen en injecties verkeerden de apen in een constante staat van desoriëntatie, sufheid en misselijkheid.”

Pak de oorzaak aan
Animal Rights is verbolgen dat de volgende gezondheidscrisis weer wordt afgeschoven op proefdieren. Molenaar: “Vogelgriep is een dierziekte die van vogels op mensen kan overslaan. De megastallen vol doorgefokte kippen, kalkoenen en eenden met een lage weerstand is een potentieel reservoir voor deze zoönose. We trekken maar geen lessen uit de huidige coronacrisis.”

Nieuwe apentesten
Het BPRC heeft op haar website aangekondigd dat er vervolgstudies komen. Molenaar: “Het BPRC heeft tot 1 juli 2022 een vergunning om maar liefst 206 apen in te zetten in griep-experimenten, waaronder vogelgriep. We willen dat deze vergunning wordt ingetrokken.”

De dierenrechtenorganisatie heeft een protestbrief opgesteld en wil deze door 5.000 mensen laten ondertekenen om deze vervolgens aan te bieden aan de Tweede Kamer. Op dinsdag 30 maart staat er om 13:00 een demonstratie gepland bij het apenlaboratorium in Rijswijk.