Zorgt ramadan voor einde avondklok?

Floris_Stempel

De ramadan, de islamitische vastenmaand, staat weer voor de deur. Het idee is dat de miljoen moslims in Nederland pas na zonsondergang gaan eten en drinken, het liefst gezellig bij familie of met z'n allen in de moskee. Tijdens coronatijden met een avondklok die om 21.00 uur ingaat lijkt dat niet zo'n goed idee.

De avondklok maakt de moslims onrustig. "Sommige moskeeën wilden hun bezoekers tot de ochtend in hun gebedshuis houden, maar dat vinden we geen goed idee in verband met corona", aldus Muhsin Köktas, voorzitter van de stichting Contactorgaan Moslims & Overheid (CMO). Het avondgebed vindt namelijk plaats na 21.00 uur en dan is de avondklok al van kracht.

Ook burgemeester van Roterdam Ahmed Aboutaleb maakt zich zorgen. "Het wordt voor heel veel mensen ingewikkeld om zich eraan te houden", zo bereidt hij de plichtsgetrouwe mensen alvast voor. 

Het CMO heeft dan ook een brief aan het kabinet gestuurd om samen tot een oplossing te komen. "We hebben samen met u in het verleden ervaren dat de moskeeën en moskeebezoekers zich netjes hebben gehouden aan de afspraken. Als we voor de problemen afspraken kunnen maken, zijn we ervan overtuigd dat het goed zal verlopen."

Vorig jaar waren de moslims ook al slachtoffer van de coronacrisis en ging het Suikerfeest niet door. Yassin Elforkani, imam van de Blauwe Moskee in Amsterdam, wil graag dat moslims hier een les uit leren.

"Koester wat we hebben. De vrijheid om te bewegen, de vrijheid om je religieuze overtuiging uit te voeren, de vrijheid om je ouders en je vrienden te ontmoeten en een terrasje te pakken, de vrijheid om te werken, om te lopen, om onderwijs te genieten, om je in te zetten voor de samenleving. Dat is nu allemaal even beperkt. Als je hier geen lering uit trekt, waaruit dan wel?"

Intussen denkt het kabinet erover om de avondklok een uurtje later in te laten gaan: om 22.00 uur in plaats van 21.00 uur. "Vanwege de zomertijd."