Nederlandse graszodenleverancier wil niet aan het WK voetbal in Qatar leveren

Jippie

De Nederlandse gazonproducent 'Hendriks Gras' boycot volgend jaar het wereldkampioenschap voetbal in Qatar.

Vanwege de mensenrechtensituatie in de Golfstaat is besloten om geen gras te leveren of aan te leggen voor de speelvelden in de stadions, zo maakte sales manager Gerdien Vloet van het bedrijf in Heythuysen bekend. "Het ging om een miljoenenorder, maar soms zijn er dingen die belangrijker zijn dan geld."

Uitgangspunt voor het besluit was dan ook een bericht van de Britse krant 'The Guardian' van eind februari. Hierin werd aangegeven dat de afgelopen tien jaar ongeveer 6.500 arbeiders om het leven zijn gekomen bij de bouw van de stadions in Qatar. "We wisten al dat het erg was, maar hier schrokken we toch enorm van. We snappen ook niet dat de FIFA niet heeft ingegrepen", vertelde Vloet.

Het feit dat het WK 2022 zal plaatsvinden in de woestijnstaat aan de Perzische Golf beschouwt ook Johan Derksen als een schandaal. “Als ik naar een festival moet waar zes en een half duizend mensen zijn omgekomen, dan ga ik daar niet heen. En ik ben heel benieuwd of een voetballer eindelijk zal zeggen: niet met mij. Ik ga daar niet heen, dan worden ze doodsbang."

Tot nu toe heeft noch een profteam, noch een nationaal team, laat staan een nationale bond, zijn inzet voor het WK ingetrokken. Maar hoe dichterbij het WK komt, hoe groter de druk - ook op de politiek. 

Dat de gerenommeerde gazonproducent uit de omgeving van Roermond nu het goede voorbeeld geeft, doet mensen rechtop gaan zitten. Hendriks Gras rechtvaardigde het besluit om de WK-volgorde terug te geven in een kort persbericht.

Citaat uit de verklaring van Hendriks Gras: “We hebben gezien wat er aan de hand was. We wisten dat er daarbij mensen omkwamen, maar het aantal van zes en een half duizend schokte ons enorm." 

Op social media niets dan lof over het familiebedrijf, wat al geroemd werd over de kwaliteit van zijn grasmatten maar nu ook om zijn maatschappelijk verantwoord ondernemen. De internationale doorbraak voor Hendriks Gras kwam in 2006 toen het bedrijf in negen van de twaalf Duitse voetbalstadions het gras mocht leggen voor het WK. Daarna volgden leveringen voor de EK’s van 2008 in Oostenrijk en Zwitserland, 2012 in Polen en Oekraïne en 2016 in Frankrijk.