Noorse schaatsers verslaan Nederland met nieuwe tactiek, Kramer niet blij

heywoodu

De tweede World Cup langebaanschaatsen van het ingekorte seizoen heeft vrijdag in Heerenveen een nederlaag opgeleverd voor de Nederlandse mannen op de ploegenachtervolging, Noorwegen was het trio te snel af.

Sven Kramer, Marcel Bosker en Chris Huizinga reden tegen Noorwegen, dat sinds dit seizoen een nieuwe tactiek gebruikt: in plaats van wisselen rijden ze constant in dezelfde volgorde, waarbij de twee achterste rijders de teamgenoot vóór hen steeds duwt.

Allan Dahl Johansson, Sverre Lunde Pedersen en Hallgeir Engebråten waren op die manier niet alleen te snel voor Nederland, met hun 3:39,08 minuten reden ze ook het acht jaar oude baanrecord van Kramer, Koen Verweij en Jan Blokhuijsen uit de boeken.

Nederland haalde met 3:42,25 zelfs het podium niet: Canada pakte met 3:39,94 de tweede plek met Ted-Jan Bloemen, Jordan Belchos en Connor Howe, Rusland werd met 3:41,40 derde met Danila Semerikov, Sergey Trofimov en Daniil Aldoshkin.

Kramer is niet gelukkig met de nieuwe Noorse tactiek, die ook steeds meer door andere landen gebruikt wordt: "Als het mag, dan mag het, maar of we hier als schaatssport naartoe moeten willen weet ik niet. We moeten het zelf ook wel gaan doen, want met wissels winnen we niks meer."

Bij de vrouwen ging de winst naar Canada: Ivanie Blondin, Isabelle Weidemann en Valerie Maltais waren met 2:54,64 minuten bijna een seconde te snel voor Ireen Wüst, Irene Schouten en Antoinette de Jong (2:55,58). Met Ida Njåtun, Ragne Wiklund en Marit Bøhm werd Noorwegen (2:58,22) derde.