Bosnië: Grote brand in vluchtelingenkamp Lipa na ontruiming

Jippie

Vlak voor Kerstmis heeft de Internationale Organisatie voor Migratie het bekritiseerde vluchtelingenkamp Lipa in Bosnië gesloten. Daardoor zijn nu 1300 mensen dakloos. Enkelen hebben uit frustratie hun tenten in brand gestoken.

De Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) sloot in de week Kerstmis het Lipa opvangcentrum nabij de Bosnische stad Bihac. 'Ongeveer 1.300 vluchtelingen zouden nu op straat staan', zei Natasa Omerovic, de coördinator van het kamp, op het nieuwsportaal "klix.ba". De IOM had eerder aangegeven het kamp te verlaten als het niet winterbestendig zou worden gemaakt. Het is alleen bereikbaar via onverharde wegen en is niet aangesloten op het water- of elektriciteitsnet. De Bosnische autoriteiten zijn hier verantwoordelijk voor. Nu heeft de IOM besloten het kamp te ruimen.

Kort voor de evacuatie hebben enkele bewoners tenten en containers in brand gestoken. Een dikke wolk zwarte rook was van verre te zien. Het voorraadmagazijn was bijna leeg gehaald, zei Peter Van der Auweraert, de IOM-vertegenwoordiger in Bosnië, op Twitter. Niemand raakte gewond. Maar bijna de hele infrastructuur in het kamp was vernield of beschadigd, het was een 'verschrikkelijke dag'. Brandweerkorpsen hebben de brand geblust. De politie doet nu onderzoek naar de brandstichters.

Duizenden daklozen in de winter
Wat er nu met de bewoners van het kamp gaat gebeuren is onduidelijk. Sommigen van hen zullen waarschijnlijk proberen naar Kroatië en dus naar de Europese Unie (EU) af te reizen. Anderen zullen blijven rondhangen in leegstaande gebouwen of in de nabijgelegen bossen en velden,  in afwachting van wat er gaat gebeuren. De veelal alleenstaande mannen zullen geen plek vinden in de officiële vluchtelingenkampen omdat deze al overvol zijn. Volgens een schatting zouden er in de winter meer dan 1500 mensen dakloos zijn in het noordwesten van Bosnië.

Het Lipa-kamp ligt in een onherbergzaam gebied 25 kilometer ten zuidoosten van Bihac. Het werd gebouwd in september dit jaar nadat de Bosnische autoriteiten het Bira-kamp aan de rand van Bihac hadden gesloten. Hierdoor zouden de vluchtelingen en migranten uit het stadsbeeld moeten verdwijnen van de 60.000 inwoners tellende stad in het noordwesten van Bosnië.

Internationale kritiek op Bosnië
De autoriteiten zijn nooit hun belofte nagekomen om Lipa aan te sluiten op elektriciteit en water. Medewerkers van het vluchtelingenkamp hadden flinke kritiek geuit op de onmenselijke leefomstandigheden in het kamp. De Oostenrijkse organisatie SOS Balkanroute noemde het de 'Moria voor onze deur', verwijzend naar het vluchtelingenkamp op het Griekse eiland Lesbos dat in september afbrandde. De EU heeft ook harde kritiek geuit op Lipa. 'De situatie van migranten in Bosnië en Herzegovina is zorgwekkend', bekritiseerden de EU-commissarissen voor Buitenlandse Zaken, Migratie en Uitbreiding afgelopen maandag.

Vanwege de nabijheid van het EU-land Kroatië zijn Bihac en het kanton Una-Sana erg aantrekkelijk voor vluchtelingen en migranten. Door Bosnië loopt een uitloper van de zogenaamde Balkanroute, waarover vluchtelingen en migranten via Turkije West-Europa proberen te bereiken.