Verenigde Staten: Na COVID-19 volgt de honger

Jippie

Veel Amerikanen raakten hun vaste inkomsten kwijt als gevolg van de COVID-19-pandemie. Miljoenen zijn nu afhankelijk van donaties en op hulp aangewezen om aan voldoende voeding te komen.

Een volle boodschappentas zak doet José Fuente glimlachen. Gelukkig heeft hij groenten en andere boodschappen door de liefdadigheidsorganisatie Martha's Table verstrekt gekregen, en hij is ze zeer dankbaar.

De non-profitorganisatie deelt al zo'n veertig jaar voedsel uit aan mensen in nood in de Amerikaanse hoofdstad Washington DC, maar nog nooit waren zo veel mensen afhankelijk van hun hulp. Mensen zoals José, 50 jaar oud, een slanke Latino. Hij werkte als vertaler en als tuinman. Toen kwam de pandemie. De COVID-19-crisis heeft hem hard geraakt. Hij is werkloos geworden en komt hier zo vaak mogelijk, vertelt hij.

50 miljoen hebben niet genoeg te eten
Net als Fuente meldden vier op de tien Amerikanen zich dit jaar voor het eerst bij een organisatie zoals Martha's Table. Dat heeft de landelijke organisatie "Feeding America" uitgerekend. Ze schat dat er in 2020 zo'n 50 miljoen mensen in de Verenigde Staten niet genoeg te eten hadden. Vóór de COVID-19-pandemie waren dat er 35 miljoen, het tekort aan voedsel heeft nu ook de middenklasse bereikt.

Veel mensen die eten halen, hebben nog gewoon een huis, zegt Antoine, een van de helpers. Ze zijn niet dakloos, maar gewoon mensen in nood. Met rugzakken en winkelwagentjes wachten vrouwen en mannen, meestal Hispanics, rillend van de kou in de rij. Onder een witte tent op de oprit staat een tafel met nog bananen, ingeblikt voedsel en bagels. Maar het is snel op.

Velen hebben geen financiële reserves
Paulina greep ook mis. De muesli is al op, zegt de helper Tolu tegen haar. In plaats daarvan zijn er nu crackers. De 67-jarige Latina pakt de crackers. Ze maakte schoon in twee huizen. Daarmee kon ze net rondkomen. Ze kreeg echter te horen dat ze niet meer hoefde te komen schoonmaken. Ze houdt nu amper geld over omdat ze huur en rekeningen moet betalen.

Veel Amerikanen leven van het ene salaris naar het andere. Ze raakten inkomsten kwijt door COVID-19 en hebben nu geen geld om voeding te kopen. Zwarte en Latino-gezinnen zijn het zwaarst getroffen, zowel op het gebied van gezondheid als economie. Op scholen konden hun kinderen nog een goedkoop ontbijt krijgen of zelfs een gratis lunch. Toen moesten de scholen sluiten wegens de lockdown.

De overheid verstrekte in het voorjaar een eenmalige subsidie van 1200 dollar. Het Amerikaanse Congres heeft net een tweede hulppakket aangenomen, maar dit stuit op hevig verzet van de nog zittende Amerikaanse president Donald Trump. Totdat het geld binnenkomt, hebben miljoenen mensen voor Kerstmis nog voedseldonaties nodig. Ze zijn afkomstig van supermarkten, restaurants of particulieren.

De hongercrisis zal waarschijnlijk maanden duren
Er wordt nog wat gebracht naar Martha's Table. Conny Zander kwam aanrijden met haar auto aanrijden en deelde voor 100 personen boterhammen met kaas en pindakaas uit. "Je moet de gemeenschap bij elkaar houden, en elkaar steunen in tijden van nood", zegt Conny. Ze heeft de mogelijkheid om te helpen, dus staat ze er.

De hongercrisis in de Verenigde Staten zal aanhouden tot in volgend jaar. De liefdadigheidsinstelling "Feeding America" waarschuwt dat in de komende maanden er zo'n acht miljard maaltijden zullen ontbreken. José met zijn boodschappentas is optimistisch over de toekomst en twijfelt niet aan de comeback van Amerika. Het land is tenslotte sterk.