Geiger wereldkampioen skivliegen en wachtend op kind

heywoodu

Schansspringer Karl Geiger kent een bijzondere decembermaand. De 27-jarige Duitser veroverde in het Sloveense Planica op de Letalnicaschans - de Moeder aller Schansen - de wereldtitel in het skivliegen. Daarnaast staat zijn vrouw op het punt van bevallen van hun eerste kind.

De derde ronde werd gesprongen in omgekeerde volgorde van de stand na de eerste twee ronden en Piotr Zyla, zevende na dag één, maakte als eerste echt indruk. Yukiya Sato bleef de Pool voor, waarna de Japanner dan weer zag hoe Robert Johansson voor hem bleef staan.

De uit het niks in topvorm verkerende Michael Hayböck knalde er wéér een geweldige vlucht uit, Markus Eisenbichler evenaarde dat bijna en bleef nét voor de Oostenrijker. World Cup-leider Halvor Egner Granerud gaf gas en deed er nog een schepje bovenop, met alleen Karl Geiger nog te gaan.

De Duitser verkeert in wereldvorm en dat liet hij ook in de derde ronde zien: met 240,5 meter sprong hij verder dan wie dan ook en vergrootte hij zijn voorsprong met nog één vlucht te gaan. Granerud zat als enige nog echt in de buurt, Eisenbichler en Hayböck leken om brons te vechten.

Johansson sloot zijn WK af met zijn beste van de vier sprongen en daarmee kon de beslissende strijd om de medailles beginnen. Hayböck sprong wederom uitstekend en behield in elk geval zijn positie, Eisenbichler sprong er overheen en verzekerde zich van in elk geval het brons.

Granerud haalde in zijn laatste sprong fantastisch uit met 243 meter en zette de druk voor de wereldtitel daarmee vól op Geiger. De Duitser sloot het WK af en leek precies te springen wat hij nodig had voor goud. Dat bleek correct en Geiger mocht zich wereldkampioen skivliegen noemen, voor Granerud en Eisenbichler.

Zondag wordt de landenwedstrijd gesprongen in Planica, die begint ook om 16.00 uur.

De beslissing