Poleposition Verstappen voor laatste Grand Prix van 2020

heywoodu

Max Verstappen heeft de laatste poleposition van het Formule 1-seizoen 2020 gepakt. Op het Yas Island was de Nederlander in zijn Red Bull in een zinderende kwalificatie de snelste en dus begint hij zondag vanaf pole aan de Grand Prix van Abu Dhabi.

Q1
In de eerste kwalificatiesessie raakte Lewis Hamilton zijn eerste snelle ronde kwijt, maar de Britse wereldkampioen kwam uiteraard niet in gevaar en reed in de slotfase gewoon de snelste tijd. Teamgenoot Valtteri Bottas volgde, voor Charles Leclerc, Max Verstappen - die in de pitstraat bijna de Williams van Nicholas Latifi op z'n neus had zitten - en Lando Norris. Het doek viel voor Kimi Räikkönen, Kevin Magnussen, de in het achterveld teruggekeerde George Russell, Pietro Fittipaldi en Nicholas Latifi.

Q2
Voor Sergio Perez, die met een nieuwe motor toch al achteraan moet starten, eindigde de tweede sessie zonder een ronde te rijden. Vooraan waren de Mercedessen van Hamilton en Bottas op de medium compound weer het snelst, Verstappen en Red Bull-teamgenoot Albon bleven keurig in de buurt. Kleine kanttekening daarbij was dat Verstappen ook op de mediums reed, maar Albon op de zachte banden. Voor de Renault's van Esteban Ocon en Daniel Ricciardo zat de dag er na Q2 op, Sebastian Vettel kwam er in zijn laatste kwalificatie met Ferrari totaal niet aan te pas en ook Antonio Giovinazzi kon gaan douchen.

Q3
Zoals gewoonlijk barstte in Q3 de strijd om de poleposition los, waar Bottas in de eerste run de beste tijd noteerde. Verstappen gaf slechts 0,104 seconden toe en bleef Hamilton (+0,135) daarmee voor, hoewel de ronde van de Brit zeker voor verbetering vatbaar was. Albon zat op 0,156 seconden en deed ook keurig mee, de McLaren's streden om plek vijf. De tweede run brak aan en daarin werden de sectoren in rap tempo groen en paars gekleurd door de voorste drie mannen.

Hamilton was de eerste die onder de tijd van Bottas dook, maar na een klein foutje was het verschil bijzonder klein. Bottas ging een paar honderdsten onder de tijd van zijn teamgenoot door, maar Verstappen jaagde de Red Bull ondertussen in sneltreinvaart over het circuit. Na de snelste middensector van iedereen denderde de Nederlander door de laatste sector en dook hij 0,025 seconden onder Bottas' tijd door: poleposition voor Verstappen, waarmee Mercedes op de valreep tóch niet alle poles van 2020 pakt - Lance Stroll deed dat in Turkije met een Mercedes achterin zijn Racing Point.