Noorse biatletes halen uit in estafette

heywoodu

In het Oostenrijkse Hochfilzen is alweer de tweede vrouwenestafette van het seizoen in de World Cup biatlon afgewerkt. Dat werd lange tijd een spannende strijd, maar in de beslissende fase was Noorwegen toch met afstand de beste.

Drie landen pakten in de eerste groep deelneemsters de leiding: Maren Hammerschmidt (Duitsland), Johanna Skottheim (Zweden) en de zichzelf na vorige week revancherende Karoline Offigstad Knotten (Noorwegen) schoten foutloos en wisselden min of meer gelijktijdig naar respectievelijk Franziska Preuß, Linn Persson en Ingrid Landmark Tandrevold. Lisa Vittozzi (Italië) en Evgeniya Pavlova (Rusland) volgden op zo'n tien tellen en gaven het stokje over aan Irene Lardschneider en Irina Kazakevich.

Persson, Preuß en Tandrevold bleven ongeveer samen, maar bij de staande schietbeurt werd het overhoop gegooid: Persson ontsnapte met drie extra patronen nét aan een strafronde, de andere twee moesten wél een extra stukje langlaufen. De jonge Lardschneider voegde zich zo bij Persson aan de leiding, maar viel op de ski's erg ver terug. Marketa Davidova haalde Persson namens Tsjechië bij en die twee wisselden min of meer tegelijk op Eva Puskarcikova en Hanna Öberg. Duitsland en Noorwegen volgden, daar namen Janina Hettich en Tiril Eckhoff het stokje in handen.

Eckhoff schitterde en met één extra patroon en sterk langlaufen sloeg ze een joekel van een gat: ze gaf het stokje over aan Marte Olsbu Røiseland, de rest volgde pas op een halve minuut. De strijd om die overige podiumplekken was wel spannend: Justine Braisaz (Frankrijk), Hettich (Duitsland) en Dorothea Wierer (Italië) gaven op een halve minuut de virtuele stokjes in handen van Anaïs Chevalier, Denise Herrmann en Federica Sanfilippo.

Bij de liggende schietbeurt bleef Røiseland foutloos, terwijl Chevalier, Sanfilippo en Herrmann vijftien tellen verloren door missers. Røiseland kwam niet meer in de problemen en dus ging de winst naar Noorwegen, Chevalier redde zich op de schietbaan en dook als tweede de slotronde in, terwijl Herrmann en Elvira Öberg (Zweden) Sanfilippo het nakijken gaven. De indrukwekkende Chevalier hield Frankrijk op plek twee, Öberg wist oud-langlaufster Herrmann er in de sprint uit te skiën en hielp Zweden zo naar plek drie.