Nederlandse Jelinkova skiet weer naar World Cup-punten, Bassino wint reuzenslalom

heywoodu

In het Franse Courchevel zijn de technische alpineskiesters neergestreken voor twee reuzenslalomwedstrijden in de World Cup. Zaterdag werd in uiterst winterse omstandigheden de eerste wedstrijd afgewerkt en dat ging ook voor Nederland uitstekend.

In de eerste run mocht Petra Vlhova als eerste naar beneden en de Slowaakse topper zag vervolgens niemand serieus bij haar tijd in de buurt komen. Alleen de Italiaanse Marta Bassino bleef nog binnen een halve seconde (+0,49), verder wisten alleen de Amerikaanse Mikaela Shiffrin (+0,65), de Zweedse Sara Hector (+0,74) en de Oostenrijkse Stephanie Brunner (+0,98) de schade te beperken tot minder dan een seconde. De Nederlandse Adriana Jelinkova maakte weer een sterke indruk en noteerde de 22e tijd, waardoor ze ook in run twee in actie mocht komen.

Met de Italiaanse Federica Brignone aan de leiding opende Brunner de top-5 in de tweede run, maar de Oostenrijkse viel terug achter Brignone en haar eigen landgenote Katharina Liensberger. Hector zette een dijk van een run neer en greep met maar liefst 1,47 seconden de leiding, waar Shiffrin na een fout halverwege bij lange na niet aan kwam: de Amerikaanse gaf 1,24 seconden toe.

Bassino hield op indrukwekkende wijze stand en was 0,46 seconden sneller dan Hector, waarna Vlhova het niet kon bolwerken: op 0,59 seconden werd ze derde, waardoor Bassino haar tweede zege van het seizoen pakte. Hector finishte als tweede, haar derde podiumplek ooit en de eerste sinds ze bijna zes jaar geleden haar enige overwinning boekte.

Jelinkova leverde in de tweede run wat posities in, maar door een aantal niet gefinishte dames bleef dat uiteindelijk toch beperkt toch één plek: de Nederlandse werd keurig 23e.