FDA geeft met spoed toestemming aan COVID-19-vaccin Pfizer

Jippie

'Een historische gebeurtenis voor de mensheid': de Verenigde Staten bereikt een keerpunt in de strijd tegen COVID-19 nu de FDA het Pfizer-vaccin goedkeurt.

De goedkeuring van de FDA maakt de weg vrij voor Amerikanen om het vaccin van Pfizer te gaan ontvangen. Eerste in de rij: zorgverleners en verpleeghuisbewoners.

In wat naar wordt gehoopt het begin van het einde van de Amerikaanse COVID-19-pandemie, heeft de Amerikaanse Food and Drug Administration vrijdagavond het eerste vaccin goedgekeurd om de ziekte te voorkomen.

Het vaccin, ontwikkeld door Pfizer en zijn Duitse partner BioNTech, blijkt buitengewoon veilig en zeer effectief te zijn.

Het vaccin zou al op maandag, zo niet eerder, in de armen van mensen kunnen worden afgeleverd. Naar verwachting zullen ongeveer 2,9 miljoen eerstelijnsgezondheidswerkers en bewoners van verpleeghuizen het vaccin de eerste dagen krijgen.

Meer vaccinaties zullen in de komende weken en maanden worden uitgerold, waarbij wordt verwacht  tegen het midden van 2021 zo'n 300 miljoen doses zullen zijn afgeleverd, genoeg om bijna de helft van de bevolking van de Verenigde Staten te vaccineren.

President Donald Trump, die de goedkeuring van de FDA in een video van drie minuten op Twitter aankondigde, zei dat hij buitengewoon trots was op de prestaties van zijn regering in samenwerking met wetenschappers en de particuliere sector.

'De prestatie van vandaag is een herinnering aan het onbeperkte potentieel van Amerika wanneer we de wil en de moed hebben om ambitieuze doelen na te streven', zei hij.

Dr. Stephen Hahn, FDA-commissaris, noemde de toestemming 'een belangrijke mijlpaal in de strijd tegen deze verwoestende pandemie die zoveel gezinnen in de Verenigde Staten en de rest van de wereld heeft getroffen'.

Volgende week zal een tweede kandidaat COVID-19-vaccin, ontwikkeld door Moderna in Cambridge, Massachusetts, hetzelfde beoordelingsproces doorlopen en naar verwachting snel worden goedgekeurd voor gebruik. Meer hierover op USAToday.