Cliteur: Geen racisme bij FVD, crisis komt door ‘obsessie’ bij journalisten

Maarten (rubbereend)

Gisteravond liet Forum voor Democratie-senator Paul Cliteur weten zijn zetel in de Eerste Kamer op te geven en de politiek te verlaten uit solidariteit met Thierry Baudet. De oud-politicus van Partij voor de Dieren geeft in een interview in Trouw aan dat "er geen bewijs voor racistische opvattingen is" en dat de crisis bij de partij is ontstaan door een ‘obsessie’ bij journalisten.

"Ik ben samen met Thierry Baudet dit avontuur aangegaan. Nu hij niet meer de eerste man is, ben ik mijn politiek richtingsgevoel kwijt. Daarom stel ik mijn zetel beschikbaar", zo vertelt Cliteur aan Trouw.

Uiteraard hanteert ook de Leidse hoogleraar het gebruikelijke frame dat het 'de schuld van de media' is. "Er is al heel lang discussie over wat jeugdige onverlaten in appgroepen beweren. Dat verwijt ik ook journalisten, die op een ongehoorde manier geobsedeerd zijn met deze zaken. Er is geen bewijs voor racistische, fascistische of xenofobe opvattingen. Maar journalisten hebben een enorme focus en ambitie om tot aan de romans van Baudet of in het woord ‘boreaal’ iets te lezen of te interpreteren. Dat is ongezond en slecht voor het democratische debat. Ik hoop dat Nederlandse journalisten eens tot bezinning komen."

Cliteur vindt niet er te slap is opgetreden tegen de dubieuze berichten in de FVD-app groepen, hij vertrouwt daarbij op het oordeel van JFVD-voorzitter Freek Jansen. "Er gebeurt natuurlijk van alles in jongerenappgroepen, óók bij de JOVD en nu bij de SP. De vraag is of je überhaupt nog wel een jeugdorganisatie kunt hebben zonder dat je alles moet controleren wat zij delen. Ik zat in de onderzoekscommissie die de appjes zou onderzoeken. Ik weet niet of die commissie nu nog aan het werk gaat. Die is sowieso niet meer het belangrijkste", aldus de oud-senator.

De rol van journalisten steekt Cliteur. "Dat is een zeer zorgwekkend verschijnsel. Je kunt niets meer aan de orde stellen of op een rationele manier over migratie, de grenzen of de EU praten, zonder dat die beschuldigingen erin gefietst worden. Dit is zo intimiderend, dat mensen zich gedwongen voelen in de morele overdrive te gaan en te zeggen dat wat de partij doet ‘heel erg gevaarlijk’ is. Rechtsfilosoof Ronald Dworkin zei al dat de vrijheid van meningsuiting ook moet gelden voor gekke opvattingen. Tegenwoordig staat het innemen van een liberaal standpunt gelijk aan fascisme of racisme", zo vertelt de FVD-prominent die daarbij voorbij gaat aan het feit dat de huidige crisis ontstaan is door de rotzooi die voorbij kwam bij de JFVD en niet zozeer de standpunten van de partij.