Morbidelli naar pole, Mir kan MotoGP-titel pakken

heywoodu

Franco Morbidelli begint zondag van poleposition aan de Grand Prix van Valencia in de MotoGP, de voorlaatste race van het seizoen. De Italiaanse coureur van het Petronas Yamaha-team troefde Pramac Ducati-rijder Jack Miller met 0,096 seconden af.

Er viel weer nauwelijks een touw aan vast te knopen in de uiterst vermakelijke kwalificatie, waarin de Japanner Takaaki Nakagami zijn LCR Honda op 0,222 seconden op plek drie parkeerde. Johann Zarco zette zijn oude Ducati op een uiterst nette vierde plek neer, naast de KTM van Pol Espargaro en de fabrieks-Yamaha van Maverick Viñales.

Op de derde rij staat Aleix Espargaro met de matige Aprilia, naast Miller's teamgenoot Francesco Bagnana en Pol Espargaro's KTM-teamgenoot Brad Binder. De Tech 3-KTM van Miguel Oliveira opent rij vier, naast de Petronas Yamaha van Fabio Quartararo en op plek twaalf de Suzuki van Joan Mir, die zich zondag met niet eens een al te bijzonder resultaat kan laten kronen tot wereldkampioen in de MotoGP, de klasse waarin hij vorig jaar nota bene nog debuteerde. Als Mir op het podium eindigt is hij sowieso wereldkampioen, met een lagere klassering kan het ook, afhankelijk van resultaten van de rest.

Moto2 - Verrassing
Stefano Manzi rijdt alweer in zijn vierde Moto2-seizoen en alleen vorig jaar wist hij zich met een derde plek één keer op de eerste rij te kwalificeren. Daar komt nu een tweede keer bij: op hetzelfde circuit als die derde plek pakte de Italiaan namelijk uiterst verrassend de poleposition. Op een van de slechts twee MV Agusta's in het veld was de Italiaan de beste tussen al het geweld van vooral Kalex en een enkele Speed Up. Hector Garzo gaf slechts 0,013 seconden toe, Marco Bezzecchi completeerde de eerste rij op 0,076 seconden.

De toppers in het WK deden het niet zo best: leider Enea Bastianini start als twaalfde, nummer twee Sam Lowes als achttiende en nummer drie Luca Marini als tiende. Bo Bendsneyder deed het zowaar beter dan de gehele top-3 in het WK: de Nederlander zat er op de NTS al het hele weekeinde keurig bij en zette zich op 0,351 seconden op een uitstekende negende plek neer.

Moto3 - Eerste pole
In de Moto3 ging de poleposition naar Darryn Binder, die dat zo in zijn 98e poging eindelijk voor elkaar kreeg. De Zuid-Afrikaan was 0,043 seconden sneller dan de verrassende Japanner Kaito Toba, terwijl Raul Fernandez (+0,161) de eerste rij completeerde. WK-leider Albert Arenas start zondag vanaf plek twee, één positie voor zijn concurrent Ai Ogura, die op zijn Honda welgeteld één duizendste van een seconde langzamer was dan de Spanjaard op diens KTM.

Zondag
De Moto3 opent de racedag zondag om 11.00 uur, de Moto2 volgt om 12.20 uur en om 14.00 uur is het dan tijd voor de MotoGP. De Red Bull Rookies Cup komt daarna nog in actie voor race twee, nadat onder meer Collin Veijer en Zonta van den Goorbergh zaterdagmiddag ook al reden.