Verdachte aanranding en verkrachting Leidse studentes voor de rechter

Jippie

Drie jonge studentes werden in het najaar van 2019 aangerand en verkracht in de binnenstad van Leiden. Het leidde tot veel onrust in de stad, met name in de studentenwereld. Totdat een 21-jarige man werd aangehouden. Volgens het Openbaar Ministerie is hij verantwoordelijk voor alle drie de zaken. Gisteren stond hij voor de rechter. 

De drie aanrandingen vonden plaats op 26 oktober, 6 november en 4 december 2019. Het eerste slachtoffer werd over haar kleren betast over het hele lichaam. De andere twee jonge vrouwen werden ook nog verkracht, de verdachte ging met zijn vingers bij en in hun vagina.

In alle gevallen ging het om studentes die 's nachts alleen op weg naar huis waren na een feestje. En alle drie werden ze in de donkere nacht compleet verrast door een man die hen van achteren benaderde. Dankzij camerabeelden kon uiteindelijk een verdachte worden opgespoord.

Weerloze slachtoffers
De verdachte heeft voor behoorlijke onrust gezorgd in Leiden. En zorgeloos avondje uit en daarna alleen naar huis, zoals altijd, kon niet meer. Maar waar men inmiddels in de Sleutelstad waarschijnlijk wel weer alleen 's nachts over straat durft, geldt dit niet voor de slachtoffers. Er is sprake van schuldgevoelens, paniekaanvallen, nachtmerries en herbelevingen. Piekeren en problemen met concentreren hebben directe uitwerking op hun studie. En ze zullen de herinnering hun leven lang bij zich moeten dragen.

Verdachte heeft zijn slachtoffers zorgvuldig uitgekozen. Uit gegevens blijkt dat hij urenlang door de stad liep of fietste. Tot hij een eenzame studente tegenkwam, die duidelijk onder invloed was. Die kon hij gemakkelijk een steegje in sleuren en op de grond krijgen. Verdachte is lang en sterk, zeggen de slachtoffers. Ze waren geen partij voor hem.

Meer dan alleen straf nodig
De verdachte is onderzocht door deskundigen. Die stellen geen duidelijke stoornis vast. Wel zien ze enige achterstand in de sociaal-emotionele en psychoseksuele ontwikkeling. Verdachte zocht toenadering vanuit eenzaamheid en mogelijke depressie. Maar de signalen van zijn slachtoffers, die niet of negatief op zijn aanraking reageerden, heeft hij niet opgepakt, of niet willen oppakken.

Volgens de deskundigen is verdachte licht verminderd toerekeningsvatbaar. En ook het Openbaar Ministerie is van mening dat hij met alleen straf niet is geholpen. De officier van justitie vroeg de rechtbank dan ook een straf op te leggen van 4 jaar, waarvan 1 jaar voorwaardelijk, met een extra lange proeftijd van 5 jaar. Zo kan verdachte in zijn proeftijd in de gaten worden gehouden door de Reclassering. Zo wil het OM een contactverbod met de slachtoffers, een locatieverbod voor de binnenstad van Leiden en elektronische controle voor het eerste jaar van de proeftijd. Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.