Quartararo pakt 10e MotoGP-pole, Bendsneyder weer in achterhoede

heywoodu

Fabio Quartararo heeft de tiende poleposition uit zijn MotoGP-carrière te pakken. De Franse WK-leider vertrekt zondag op zijn Petronas Yamaha vanaf de eerste plek op het circuit van Le Mans, waar de Grand Prix van Frankrijk verreden wordt.

Quartararo was in de kwalificatie van zaterdag 0,222 seconden sneller dan de Australische Ducati-rijder Jack Miller, die merkgenoot Danilo Petrucci (+0,359) naast zich op de eerste startrij heeft staan. Achter hen zat het dicht bij elkaar, getuige de tweede rij: Cal Crutchow (Honda, +0,371), Maverick Viñales (Yamaha, +0,404) en Andrea Dovizioso (Ducati, +0,407).

Francesco Bagnaia parkeerde zijn Ducati op de derde rij, naast de KTM van Pol Espargaro en een volgende Ducati, die van Johann Zarco. Valentino Rossi, Franco Morbidelli en Miguel Oliveira staan op rij vier, de Suzuki's van van Quartararo's WK-concurrent Joan Mir en diens teamgenoot Alex Rins bleven steken op de veertiende en zestiende startplek.

In de Moto2 ging de poleposition naar de Amerikaan Joe Roberts, voor de derde keer dit seizoen - hoewel het hem nog niet meer dan één derde plek opleverde. De Brit Sam Lowes pakte op 0,087 seconden de tweede plek, voor de Australiër Remy Gardner (+0,193). Bo Bendsneyder was ook aanwezig: hij start zondag als 27e, voor twee Maleisiërs en zijn tienerteamgenoot Piotr Biesiekirski.

Jaume Masia pakte voor de tweede keer in zijn loopbaan en de eerste keer dit jaar de pole in de Moto3. De Spanjaard was 0,02 seconden rapper dan de Spaanse nummer twee in het WK, Albert Arenas, met de Brit John McPhee op plek drie. De Japanse WK-leider Ai Ogura kende geen beste dag, crashte en start als zeventiende.

De racezondag begint om 11.20 uur met de Moto3, om 13.00 uur gevolgd door de MotoGP. Let dus op: dat is eerder dan normaal en vóór de Moto2, die om 14.30 uur begint. De elektrische MotoE maakt het af met hun tweede race, die om 15.40 uur start.