Marathonlegende Kipchoge verslagen in nat Londen

heywoodu

De marathon van Londen kon dit jaar uiteraard niet als massa-evenement plaatsvinden, maar met alleen de elitelopers - en de rest als virtuele lopers waar ze maar wilden - kon de wedstrijd in elk geval wel doorgang vinden.

Vrouwen
De vrouwen openden de dag in de vroege, halfdonkere en natte ochtend. Al vrij snel werd daar duidelijk dat het tussen twee Keniaanse dames ging: wereldkampioene Ruth Chepngetich en wereldrecordhoudster Brigid Kosgei - na dertig kilometer was Ashete Bekere (+1:10) de enige die nog binnen twee minuten liep.

In de volgende kilometers ging Kosgei er vandoor en dat bleek de winnende move: de Keniaanse haalde haar recordtempo zeker niet, maar won in een keurige 2:18.58 uur. De tweede plek ging niet naar Chepngetich, maar na een geweldige laatste paar kilometer - ze lag ruim twee minuten achter - ging de Amerikaanse Sara Hall in de laatste meters naar plek twee in 2:22.01 uur, vier tellen voor Chepngetich.

Mannen
Bij de mannen was Eliud Kipchoge de torenhoge favoriet: de wereldrecordhouder heeft als enige onder de twee uur gelopen - weliswaar niet onder officieel tellende omstandigheden - en stond aan de start met maar liefst tien opeenvolgende overwinningen in World Marathon Major-wedstrijden, zoals Londen.

De race begon vrij aardig, maar al snel zakte het tempo flink in en een forse groep werkte zich gestaag richting finish. Na 35 kilometer waren er nog negen man over, in de vijf kilometer daarna moesten er vier het tempo laten gaan...waaronder Kipchoge, een heuse sensatie. Net als Tamirat Tola en tweevoudig Rotterdam-winnaar Marius Kipserem ging de Keniaan eraf.

Na veertig kilometer haakten ook de Ethiopiërs Mule Wasihun en Mosinet Geremew af, waarna hun landgenoot Sisay Lemma de volgende was in de laatste halve kilometer. Shura Kitata (Ethiopië) en Vincent Kipchumba (Kenia) persten er een geweldige sprint uit en het was Kitata die zegevierde in 2:05.41 uur, nadat hij twee jaar geleden al tweede werd in zowel Londen als New York.

Nederlanders
De Nederlandse Bo Ummels lag geruime tijd op koers om de olympische limiet te lopen, maar zakte uiteindelijk behoorlijk in en finishte in 2:39.54 uur, ruim elf minuten boven de limiet. Frank Futselaar lag bij de mannen 25 kilometer lang op koers voor de limiet, maar stapte voor de dertig kilometer uit.