Van Kalmthout derde in Indianapolis, Newgarden houdt titelhoop levend

heywoodu

Op de road course van de Indianapolis Motor Speedway is de eerste van twee IndyCar-races van dit weekeinde verreden. Dat leverde Nederlands succes op: Rinus van Kalmthout reed naar een bijzonder knappe derde plek.

Met Van Kalmthout voor het eerst op poleposition werd het groen gezwaaid, Josef Newgarden reed ernaast en Colton Herta en Will Power erachter. Bij de start nam Herta Van Kalmthout te grazen, maar het duurde niet lang voor de Nederlander op overtuigende wijze terug kwam en een gat sloeg.

Herta was na veertien ronden de eerste van de voorste mannen die zijn eerste stop kwam maken, Van Kalmthout volgde vier ronden later en kwam voor hem de baan weer op: Herta was gewisseld naar de zachte banden, Van Kalmthout wisselde juist naar de harde banden.

Kort na zijn stop maakte Van Kalmthout bij het opgaan van het rechte stuk een foutje: Herta profiteerde en na een fel gevecht nam hij de leiding over. Newgarden stopte een paar ronden later en kwam vóór beide heren de baan weer op, hoewel Herta hem vrij snel te grazen nam - zijn push-to-pass-seconden begonnen inmiddels wel aardig op te lopen.

Na 38 ronden was Herta wederom de eerste van de voorste paar mannen die naar binnen kwam, Van Kalmthout volgde dit keer slechts één ronde later, met Scott Dixon in zijn kielzog. Newgarden kwam ook nu wat ronden later binnen en dit keer kwam hij juist achter Herta de baan weer op, niet ver voor Van Kalmthout, die zo weer op plek drie reed.

Met nog zo'n 25 ronden te gaan begon Herta het bijzonder zwaar te krijgen met zijn banden, wat erin resulteerde dat hij rechtdoor schoot en Newgarden voorbij zag komen. Die volgorde hielden ze bij de laatste pitstops ook aan, maar Van Kalmthout kende niet echt lekkere ronden rondom zijn stop en verloor een positie aan zowel Felix Rosenqvist als Power.

De Nederlander had wel een nieuw setje zachte banden onder zijn auto, waarmee hij het Power nog wel lastig kon gaan maken. De ervaren Australiër schoot met vijftien ronden te gaan bijna hard de muur in en hield hem er nog nét uit, maar Van Kalmthout en Alexander Rossi kwamen er wel langs - Rossi ging daarbij ook gelijk voorbij Van Kalmthout, die zo alsnog op plek vijf reed.

Newgarden reed in rap tempo weg, maar achter Herta's tweede plek was het spannend: Rossi ging voorbij Rosenqvist naar de derde stek en nam daarna ook Herta te grazen, terwijl Van Kalmthout juist weer voorbij Rosenqvist ging. Herta had de gang er bepaald niet lekker meer in zitten en met drie ronden te gaan ging zijn derde plek naar Van Kalmthout.

Newgarden's zege kwam niet meer in gevaar en hield zijn titelkansen ten opzichte van Dixon in leven, Rossi werd ook niet bedreigd en Van Kalmthout reed naar een uitstekende derde plek: zijn beste resultaat in inmiddels twaalf IndyCar-races en goed genoeg om de Rookie of the Year-titel bijna binnen te hebben.