Olympique Lyon, met invaller Van de Sanden, wint vijfde Champions League op rij

Boris (borisz)

Olympique Lyon heeft voor de vijfde keer op rij de Champions League in het vrouwenvoetbal gewonnen. In de finale in San Sebastian werd VfL Wolfsburg met 3-1 verslagen. Bij Lyon mocht Shanice van de Sanden in de finale invallen. Dominique Janssen, inmiddels gescheiden van Brandon Bloothworth, speelde bij Wolfsburg de hele wedstrijd.   

Sinds de start van de Champions League in het seizoen 2001/02 won Olympique Lyon het toernooi liefst zeven keer, waaronder de laatste vijf edities. Van de tien vorige finales gebeurde het slechts één keer (in het seizoen 2014/15) dat Lyon of Wolfsburg niet in de finale stond. 

De start van de finale was voor Olympique Lyon. Die Franse druk resulteerde uiteindelijk ook in een comfortabele ruststand. Door goals van Eugénie Le Sommer en Saki Kumagai leidden de Fransen met 0-2 bij rust. Bij die tweede goal zag Janssen er niet goed uit. De Oranje-international liet zich heel makkelijk uitspelen door Delphine Cascarino, wiens voorzet uiteindelijk via enkele andere speelsters voor de voeten van Kumagai kwam.

De finale leek bij rust beslist, maar VfL Wolfsburg gaf niet op. Alexandra Popp bracht met een rake kopbal de spanning terug in de 58ste minuut, waarmee de Duitse formatie nog ruim een half uur de tijd had om de gelijkmaker te forceren.

De gelijkmaker kwam niet. Nadat Van de Sanden binnen de lijnen was gekomen, was het Sara Björk Gunnarsdóttir die haar oude ploeg definitief op de pijnbank legde. Zij maakte twee minuten voor tijd de 1-3 en zorgde er zodoende voor dat Lyon voor de vijfde keer op rij de beste van Europa is. Voor Van de Sanden is het de derde keer dat ze de Champions League wint. Bij VfL Wolfsburg was het waarschijnlijk de laatste wedstrijd voor captain Pernille Harder. De Deense is op weg naar Chelsea voor een bedrag van 350 duizend euro: een record in het vrouwenvoetbal. Helaas voor Harder kreeg ze niet het gewenste afscheid.