Orkaan Laura treft mogelijk Nederland

Frutsel

Nee we hebben het hier niet over zomerstorm Francis die ons land vannacht en morgen gaat teisteren maar over orkaan Laura die Nederland zal gaan treffen. Let wel: ik heb het in dit geval over het dorpje Nederland, met circa 17000 inwoners, gelegen in Texas (Verenigde Staten). Daar kan Laura woensdag op donderdagnacht, lokale tijd, zo maar als (monster)orkaan van derde of vierde categorie aan land gaan. 

Het gebied rondom de Mississippi-delta is nog aan het herstellen van Tropische Storm Marco die daar gisteren en vandaag overheen trok maar er wordt angstvallig gekeken naar wat Laura gaat doen. Enkele dagen geleden zag het er nog uit dat Laura en Marco (destijds nog 97L en 98L) mogelijk tegelijkertijd in de Golf van Mexico hun opwachting zouden maken maar er zit wat vertraging op het pad van Laura.

Zoals reeds eerder gemeld zou deze storm kunnen uitgroeien tot een zeer krachtige orkaan maar dat blijft nog even afwachten. Het warme zeewater van de Golf van Mexico zal zeker bijdragen aan verdere intensivisering van de storm en enkele modellen laten Laura uitgroeien tot een zware categorie drie, mogelijk zelfs vier, orkaan en dat kan grote gevolgen gaan hebben voor de kustlijn van Texas en Louisiana. 

De burgemeester van Galveston heeft inmiddels opgeroepen tot een verplichte evacuatie van het eiland voor de kust van Houston. Ook de miljoenenstad Houston zal maatregelen gaan nemen en ligt in het pad van de storm. Galveston is vooral bekend van de alles verwoestende orkaan die in 1900 in dat gebied raasde. Destijds kwamen duizenden Amerikanen om het leven door het natuurgeweld. De storm wordt nog steeds gezien als de meest dodelijk natuurramp die de VS ooit trof. Het dodental wordt geschat op zes tot twaalfduizend maar destijds waren metingen en meldingen schaars. Metershoge vloedgolven teisterden de Texaanse kust en dodelijke overstromingen reikten tot ver landinwaarts. Deze storm ontstond ironisch genoeg op 27 augustus, vermoedelijk de dag dat Laura nu Galveston zal gaan treffen.