Helft Nederlanders gaat dit jaar niet meer op vakantie

qltel

Maar liefst 46 procent van de Nederlandse werknemers verwacht dit jaar niet meer op vakantie te gaan. Dit blijkt uit onderzoek van Acties.nl onder 1.007 Nederlanders werkend in loondienst, uitgevoerd door Panelwizard. Een belangrijke reden hiervoor lijkt een strakker verlofbeleid. Zo stelt een kwart van de ondervraagden dat hun werkgever momenteel minder snel een verlofaanvraag goedkeurt, dan in de periode voorafgaand aan de coronacrisis.

Opvallend genoeg verwachten vooral Limburgers (66 procent) dit jaar niet meer op vakantie te gaan. Met slechts 33 procent houden Utrechters er de meest optimistische vakantievooruitzichten op na. “Persoonlijk durf ik dit jaar geen vakantie meer te plannen”, zegt Vince Franke van Acties.nl. “De kans dat je reis gecanceld wordt is wat mij betreft te groot. Voordat je tegenwoordig je geld terug hebt gekregen, ben je een paar weken verder. Ik houd het daarom voorlopig bij dagjes- en weekendjes weg.”

Vakantieaanvraag
Volgens het onderzoek zijn de meer ingetogen vakantieplannen niet alleen te wijten aan het strengere verlofbeleid van werkgevers. Schaamte speelt ook een rol; zo stelt maar liefst één op de tien werkenden zich schuldig te voelen wanneer ze op dit moment een vakantieaanvraag zouden indienen. Opvallend genoeg is dit schuldgevoel sterker onder respondenten jonger dan veertig jaar (zestien procent) dan onder veertigplusser (slechts zes procent). Maar ook de vakantiedagen van collega’s zijn van belangrijke invloed. Zo stelt twintig procent van de ondervraagden dat zij vanwege de reeds goedgekeurde verlofaanvragen van collega’s de aankomende maanden niet meer op vakantie kunnen. Franke: “Vanwege de lockdown was het onmogelijk om in het voorjaar op vakantie te gaan. Bij ons is er daardoor een run ontstaan op de resterende maanden van het jaar. Als werkgever probeer ik zo flexibel mogelijk te zijn bij het goedkeuren van vakantieaanvragen, maar het kan niet zo zijn dat het halve bedrijf tegelijkertijd op vakantie is. Dat betekent helaas ook dat je soms mensen moet teleurstellen, al probeer je dat natuurlijk zoveel mogelijk te voorkomen.”

Vakantieoverschot
Omdat een groot gedeelte van de werkende Nederlanders hun vakantieplannen heeft moeten bijstellen, verwachten twee op de drie ondervraagden dit jaar één of meerdere vakantiedagen over te houden. Dit hoeft overigens niet te leiden tot een overschot aan verlofdagen in 2021. Zo is maar liefst zeventien procent van de werkende Nederlanders bereid om aan het einde van het jaar hun resterende vakantiedagen te doneren. Jongeren zijn hiervoor het meest te porren (23 procent), veertigplussers het minst (dertien procent). Franke: “Ieder jaar probeer ik zoveel mogelijk vakantiedagen op te maken. In het verleden heb ik weleens een hele zwik meegenomen naar het volgende jaar, maar uiteindelijk maakte ik ze toch niet allemaal op. Op een gegeven moment had ik er zoveel dat een groot gedeelte kwam te vervallen. Momenteel hebben veel bedrijven het moeilijk en het is een mooi gebaar wanneer je als werknemer één of meerdere (overbodige) vakantiedagen doneert.”

Helft Nederlanders gaat dit jaar niet meer op vakantie
Helft Nederlanders gaat dit jaar niet meer op vakantie