Huisartsen zagen hartinfarcten aan voor corona-infectie

Floris_Stempel

Huisartsen in het land hebben patiënten die leden aan hartfalen vaak in quarantaine gezet, omdat zij dachten dat de hartpatiënt last had van een besmetting met het coronavirus. De symptomen kunnen namelijk enigszins overeenkomen.

De onderzoeksredactie van RTL Nieuws sprak met diverse hartpatiënten waarvan de diagnose onzorgvuldig gesteld werd, met soms een hartinfarct tot gevolg hebbende.

Robert Stuit belde halverwege april de huisarts met klachten over pijn in de borst en kortademigheid. De arts adviseerde twee weken quarantaine, een advies dat Stuit braaf volgde. De klachten bleven echter aanhouden en de 48-jarige Stuit belde meermaals met de huisarts.

In mei gaat het helemaal mis en Stuit en zijn vrouw bellen 112. De met spoed opgetrommelde ambulancebroeders moesten een defribillator gebruiken om Stuit weer bij te krijgen. In het ziekenhuis werd hij geopereerd aan zijn hart.

Zijn huisarts erkent dat er fouten zijn gemaakt: "Het klopt dat we alleen aan corona dachten. Daar hebben we inmiddels wel van geleerd."

Niet alleen de artsen zijn schuldig aan de verkeerde diagnoses, ook de patiënten zelf dachten vaak dat zij besmet waren met het coronavirus. Aan het begin van de coronacrisis bleven veel hartpatiënten dan ook thuis.

Bert van Rossum van de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie: "We kennen meerdere voorbeelden van gemiste hartinfarcten en gemist chronisch hartfalen, omdat huisartsen en patiënten dachten dat het corona was."

Jan Piek, hoogleraar cardiologie van AmsterdamUMC, vindt dat huisartsen één ding nooit moeten vergeten: "In geval van twijfel moet de huisarts de patiënt altijd gewoon laten komen. Dan kun je de patiënt onderzoeken en eventueel een hartfilmpje maken."

Het Nederlands Huisartsen Genootschap heeft inmiddels ook een reactie gegeven, lees deze hier (pdf).