"Ubisoft verbloemt al jaren wangedrag van werknemers"

Puddington

De problemen bij Franse gamegigant Ubisoft lijken nog groter dan aanvankelijk gedacht. Nadat eerder aantijgingen van grote figuren bij Ubisoft er al voor zorgden dat de posities bestuursvoorzitter Yannis Mallat, HR-kopstuk Cécile Cornet en creatief hoofd Serge Hascoët onhoudbaar werden blijkt dat de top van Ubisoft jarenlang beschuldigingen van seksueel wangedrag, homofobie en racisme wegmoffelde.

Dat schrijft Jason Schreier voor Bloomberg op basis van interviews met 40 (voormalige) werknemers bij Ubisoft. Het algemene beeld is dat het probleem van seksisme, racisme en homofobie wijdverspreid is binnen meerdere afdelingen en locaties van Ubisoft, en dat die problemen ook zichtbaar zijn aan de top. De aantijgingen bestaan zowel uit aanrandingen als meer subtiele vormen van sekisme en het hoofdkantoor van Ubisoft in Parijs wordt beschreven als een studentenhuis.

Vooral Hascoët wordt het vuur aan de schenen gelegd: hij gold voor decennia als onaantastbaar binnen Ubisoft. Desondanks vertoonde hij kinderlijk gedrag zoals het hoofd op de tafel slaan tijdens vergaderingen waarin hij zich verveelde en werd al jarenlang tegen vrouwen gewaarschuwd dat ze de uitnodigingen om te gaan drinken met Hascoët af moesten slaan. Ook hield hij vergaderingen in stripclubs, drong hij aan ondergeschikten op meer alcohol drinken en gaf hij spacecake aan collega's zonder dat die daar vanaf wisten.

Hascoët's problematische karakter sijpelde ook door in de games van Ubisoft. Hascoët had een tunnelvisie over wat een goede game zou moeten zijn: hij gruwelde van lineaire verhalen en cutscenes, en lijkt grotendeels verantwoordelijk te zijn voor de "eenheidsworst" grote open-world games met veel karweitjes waar Ubisoft de laatste jaren veel kritiek op heeft gekregen. Ook was hij geen fan van vrouwelijke speelbare personages: aanvankelijk zouden Evie en Jacob van Assassin's Creed Syndicate even veel schermtijd krijgen, maar Jacob heeft de meeste tijd in het eindproduct. Hetzelfde lot onderging ook Aya ten faveure van Bayek in Assassin's Creed Origins. Aanvankelijk zou ook alleen Kassandra speelbaar zijn in Assassin's Creed Odyssey, todat Hascoët zei dat dat geen optie was.

Het was alleen na het floppen van The Division 2 en Ghost Recon Breakpoint dat Ubisoft besloot in te grijpen: het team stelde zeven nieuwe vice-presidenten aan, waaronder Maximé Beland en Tommy François die ook de nodige klachten aan hun broek hebben hangen. François flirtte met mensen onder hem, maakte homofobe opmerkingen en stuurde ongewenste berichten.

Een ander problematisch duo is de eerder genoemde Maximé Beland en Rima Brek, het getrouwde stel dat het Ubisoft-kantoor in Toronto runt. Béland was berucht om zijn korte lontje, het betasten van vrouwen tijdens feestjes en het schreeuwen tegen ondergeschikten. Onder werknemers was het "wurgverhaal" berucht, waarin Béland tijdens een feestje een van zijn werknemers wurgde. Wanneer werknemers melding maakten bij Brek, die tijdelijk het hoofd was van HR, werden de claims gebagatelliseerd en werknemers bestempeld als "onruststokers".

Andere voorbeelden zijn werknemers in Sofia die de zwarte acteur John Boyega een "aap" noemden na het zien van de trailer van Star Wars: The Force Awakens. Ook vrouwen die werkten voor de divisies van Ubisoft in Morrisville, North Carolina en San Francisco beschuldigen hun bazen van seksueel wangedrag.

CEO Yves Guillemot heeft beterschap beloofd en de ontslagen van Hascoët en Mallat kwamen ook als een grote verrassing voor werknemers. Desondanks heeft Ubisoft nog niet op het verhaal van Schreier gereageerd.

Ubisoft