NBA: Milwaukee wint topper van Lakers

PippenScottie

Als de stand op de ranglijst een indicator is, kunnen we in juni een NBA-finale verwachten tussen de Milwaukee Bucks en de Los Angeles Lakers. Beide ploegen verkeren het hele seizoen al in blakende vorm en spelen bij vlagen met de concurrentie. Gisteravond stond een treffen tussen beide topploegen op het programma. Milwaukee won deze eerste slag met 111 – 104.

Beide ploegen begonnen met een vrijwel fitte selectie aan de wedstrijd. Bij Los Angeles ontbrak Kyle Kuzma, Milwaukee moest het zonder Eric Bledsoe doen. In zijn plaats mocht Donte DiVicenzo starten.

Het was George Hill die Milwaukee aan een vroege voorsprong hielp. De veteraan, 33 jaar inmiddels, kwam van de bank en maakte in korte tijd tien punten, waarmee hij Milwaukee aan een 23 – 17 voorsprong hielp.

In het tweede kwart liep Milwaukee ver uit. Giannis Antetokounmpo kwam op stoom. De Griek scoorde veel, wist open teamgenoten te vinden en speelde utstekende verdediging op Anthony Davis, die niet in de wedstrijd wist te komen. Met een ruststand van 65 – 46 leek de wedstrijd al vroegtijdig beslist.

In het derde kwart wist Los Angeles een aardige comeback te maken. Dit was vooral de verdienste van Anthony Davis, die in het kwart vijftien punten wist te maken. Het gat tussen beide ploegen werd kleiner dan tien punten, maar echt in de buurt van een voorsprong wist Los Angeles nooit meer te komen.

Het moet voor de Lakers, en voor de hele NBA, beangstigend zijn geweest om Giannis Antetokounmpo aan het werk te zien. Dat hij een fantastische basketballer is, is algemeen bekend. Niet voor niets is hij de regerend MVP in de NBA. De Griek blijft echter werken om zich te verbeteren op het veld. Tegen de Lakers schoot hij vijf driepunters raak. Sommige van heel ver, eentje met Anthony Davis praktisch in zijn gezicht. Een aantal op cruciale momenten als de Lakers net terug aan het komen waren.

Zowel de Lakers als de Bucks hebben een broer van Giannis op de bank zitten. Bij Milwaukee mag Thanasis heel af en toe op het veld staan, bij Los Angeles speelt Kostas Antetokounmpo, het jongere broertje. Ook hij speelt zelden. Er zijn in totaal vijf broertjes Antetokounmpo. Ze hebben allemaal vroeger goed hun Brinta gegeten en zijn uitgegroeid tot gespierde, atletische reuzen variërend van 1m98 tot 2m11. Basketballen doen ze ook allemaal. Giannis heeft alleen iets extra’s, een allesoverheersende drive om de tegenstander op het veld te vermorzelen. En dit niet alleen als de wedstrijd op nationale TV wordt uitgezonden, maar 82 wedstrijden per seizoen. Ook op een druilerige maandagavond in Minnesota als alleen de meest fanatieke fan via een stream naar de wedstrijd kijkt.

In zijn eerste jaar in de NBA was Giannis een ruwe diamant, met beperkte skills, die vooral werd gewaardeerd om zijn aimabele persoonlijkheid. Een jongen van bescheiden komaf, die zich oprecht verwonderde om zijn eerste smoothie en die zich als NBA-miljonair niet te goed voelde om bij een verhuizing een yard sale te houden. Die persoonlijkheid heeft hij nog steeds, maar achter de glimlach gaat 48 minuten per dag een roofdier schuil wiens honger alleen is gestild, voor eventjes, als de tegenstander met een nederlaag afdruipt. Zaterdag zijn de New York Knicks de volgende prooi.

Highlights Bucks- Lakers. bron: NBA GameTime

Voor de NBA-fans was er nog een topaffiche gisteravond. De Houston Rockets en de Los Angeles Clippers, twee ploegen die een oprechte hekel aan elkaar hebben, speelden voor de derde keer dit seizoen tegen elkaar. Voor de tweede keer trok Houston aan het langste eind: 117 – 122.

Tot ver in het derde kwart was het een normale wedstrijd, de Clippers leidden met 86 – 81. Daarna namen de Rockets een voorsprong door een 22- 7 tussenspurt. De Clippers beantwoordden dit met een 18 – 2 run en leken op weg naar een zege. In de laatste minuten maakte Houston echter 17 van de 21 punten, waarmee ze winnend de Staples Center verlieten.

Het was Russell Westbrook die de kar trok voor de Rockets. Dit seizoen is hij veel verguisd om zijn belabberde schotpercentages. Ook tegen de Clippers miste hij veel, maar hij zorgde voor constant gevaar en mocht vaak naar de vrije worplijn. Westbrook eindigde met 40 punten. James Harden werd strak verdedigd door de Clippers en bleef op ‘slechts’ 28 punten steken. Vier andere spelers van de Rockets haalden ook de dubbele cijfers.

Uitslagen

Atlanta Hawks – Utah Jazz 106 - 111
Milwaukee Bucks – Los Angeles Lakers 111 – 104
San Antonio Spurs – Brooklyn Nets 118 – 105
Los Angeles Clippers – Houston Rockets 117 - 122


Stand Eastern Conference                                                

Milwaukee Bucks 25-4
Boston Celtics 18-7
Miami Heat 20-8
Toronto Raptors 19-8
Philadelphia 76ers 20-9
Indiana Pacers 19-9
Brooklyn Nets 15-13
Orlando Magic 12-16
Charlotte Hornets 13-18
Detroit Pistons 11-17
Chicago Bulls 11-19
Washington Wizards 8-18
Cleveland Cavaliers 7-21
New York Knicks 7-21
Atlanta Hawks 6-23

Stand Western Conference

Los Angeles Lakers 24-5
Los Angeles Clippers 21-9
Denver Nuggets 18-8
Houston Rockets 19-9
Dallas Mavericks 18-9
Utah Jazz 17-11
Oklahoma City Thunder 13-14
Sacramento Kings 12-15
Portland Trail Blazers 12-16
San Antonio Spurs 11-16
Phoenix Suns 11-16
Minnesota Timberwolves 10-16
Memphis Grizzlies 10-18
New Orleans Pelicans 7-22
Golden State Warriors 5-24