Rode Kruis: 'meer hulp nodig om slachtoffers mensenhandel in Colombia te helpen'

Monique Verlind (DJMO)

Bijna 60 procent van de gevluchte Venezolanen in Colombia krijgt te maken met situaties die op mensenhandel kunnen wijzen. Dat blijkt uit een enquête onder 379 Venezolanen in Colombia. Twintig procent van de ondervraagden gaf aan gedwongen te worden om te werken zonder daar geld voor te krijgen. Bijna dertig procent gaf aan dat zij niet zelf kunnen beslissen om te stoppen met het werk dat ze doen. Het Rode Kruis ziet deze signalen van mensenhandel ook in de opvangcentra voor migranten en maakt zich zorgen over deze ontwikkeling. De hulporganisatie wil de voorlichting over mensenhandel en de hulp aan slachtoffers in Colombia opschalen. Tijdens 3FM Serious Request: The Lifeline wordt er geld opgehaald om hen meer hulp te bieden.

Op dit moment zijn er 1,4 miljoen Venezolanen naar Colombia gevlucht. Zij hebben hun land moeten verlaten, vaak zonder geld, verblijfsdocumenten of spullen. Ze lopen honderden kilometers te voet, op zoek naar een betere plek om te leven en middelen om te overleven. Een groot deel van de Venezolanen hebben geen werkvergunning of verblijfspapieren en mogen daardoor officieel niet werken. Door hun kwetsbare positie ligt mensenhandel op de loer.

Op de migratieroute worden Venezolanen benaderd door mensen die hen een baan aanbieden. Regelmatig blijkt dit om mensenhandel te gaan. ,,Ik sprak met Ronny, die via een Facebookgroep voor Venezolanen in Colombia in was gegaan op een vacature voor een baan in een hotel, met goede arbeidsvoorwaarden. Toen hij daar eenmaal werkte moest hij diensten van 24 uur draaien, kon hij het hotel niet verlaten en kreeg hij nauwelijks pauzes, voedsel of water”, vertelt 3FM DJ Wijnand Speelman, die net terug is uit Colombia, waar hij met slachtoffers van mensenhandel sprak.

Mensenhandel
Mensenhandel is uitbuiting in combinatie met bedreiging, geweld of machtsmisbruik. De meest bekende vorm is uitbuiting in de seksindustrie, maar ook gedwongen arbeid en gedwongen criminaliteit zijn vormen van mensenhandel. Niet iedereen weet wat mensenhandel is en herkent de signalen van mensenhandel. Daarom is voorlichting, ook aan de mensen die gevlucht zijn uit Venezuela, van groot belang. Als mensen weten wat mensenhandel is en hoe ze het kunnen herkennen, vallen ze minder snel ten prooi aan mensenhandelaren.

Signalen van mensenhandel
Als mensen hun paspoort af moeten geven om ergens te kunnen werken, is dat een signaal van mensenhandel. Uit de enquête blijkt dat dertien procent van de ondervraagden de identiteitspapieren moest afgeven. Andere signalen van mensenhandel zijn bijvoorbeeld mishandeling of bedreiging tijdens het werk, dat mensen heel ander werk moeten doen dan hen eerder is voorgehouden, dat zij geen geld ontvangen voor het werk dat ze moeten doen, moeten slapen op het werk of moeten werken onder erbarmelijke omstandigheden.

Hulp
Het Rode Kruis helpt slachtoffers van mensenhandel in Colombia met psychosociale hulp, tijdelijk onderdak, kleding en toiletspullen zodra zij uit de mensenhandel zijn ontsnapt. Ook helpt het Rode Kruis de slachtoffers om een nieuw leven op te bouwen, door te helpen bij het zoeken van een baan of het financieren van een opleiding.

3FM Serious Request: The Lifeline
Dit jaar zet 3FM Serious Request: The Lifeline zich in de week van 18 t/m 24 december in voor de slachtoffers van mensenhandel. Drie DJ-teams zetten zich in voor de hulp aan slachtoffers van mensenhandel door te voet van Zeeland naar Groningen te trekken. Ze maken 24 uur per dag live radio en bezoeken acties die luisteraars organiseren. Dit alles met één doel: het inzamelen van geld voor het de hulp van het Rode Kruis. Dit jaar wordt de route afgelegd als estafette en wisselen de DJ's elkaar af bij zogenaamde ‘chequepoints’: feestelijke evenementen waar actievoerders en bezoekers naartoe kunnen komen om hun inzameling aan de actie te doneren. Meer informatie is te zien op https://www.npo3fm.nl/seriousrequest.