Veilig Verkeer Nederland zet vraagtekens bij plan voor regenboogzebrapad

Redactie

Stadsdeelcommissielid Frank Bolhuis van de PvdA in Amsterdam Zuid wil op de Stadhouderskade ter hoogte van het Rijksmuseum een regenboogzebrapad plaatsen. Maar volgens Veilig Verkeer Nederland is dat niet verantwoord.

Bolhuis gaat als commissielid vaak langs bij bijeenkomsten van homoseksuele ouderen of op scholen in Zuid. Daar krijgt hij vaak te horen dat er te weinig steun is voor de lhbti'ers. 'Ze zeggen dan weleens dat ze een arm om zich heen missen. Dus het aanleggen van een regenboogzebrapad als een entree naar ons stadsdeel, lijkt mij een krachtig symbool.'

'Dagelijks bezoeken duizenden mensen uit de hele wereld het Museumplein', legt Bolhuis uit. 'De PvdA wil dat iedereen daar ziet dat Amsterdammers trots zijn op de lhbti-gemeenschap in Zuid. We werken graag samen met bewoners en organisaties aan emancipatie en acceptatie.'

'Kleuren zorgen voor verwarring'
Maar Veilig Verkeer Nederland maakt bezwaar tegen het plan. De organisatie stelt dat een regenboogzebrapad 'niet dezelfde status heeft als een normaal zebrapad' en is daarom geen voorstander van een gekleurd zebrapad.

'Die kleuren kunnen voor verwarring zorgen in het verkeer en bij ons staat veiligheid voorop. Het kan ook voor moeilijkheden zorgen bij potentiële onveilige situaties, zoals een aanrijding tussen een voetganger en automobilist', aldus een woordvoerder.

Regenboogpad
Op dit moment heeft Amsterdam nog geen regenboogzebrapad. Wel is er bij Sloterdijk een 'regenboogpad' te vinden, dat de acceptatie van homoseksuelen en biseksuelen in stadsdeel Nieuw-West moet bevorderen.

Het pad werd in 2016 aangelegd, nadat er destijds ook al bezwaren werden geuit tegen een regenboogzebrapad. Het argument daarbij was dat auto's niet verplicht hoeven te stoppen voor een regenboogzebrapad, terwijl voetgangers verwachten over te kunnen steken. Hierdoor zou er verwarring ontstaan.

Regenboogzebrapaden
In Nederland zijn er al meer dan 30 steden en gemeenten die wél een tijdelijk of permanent regenboogzebrapad hebben. Waaronder in Utrecht (bij het nijntje-stoplicht) en in Arnhem. Daar staat voor de duidelijkheid een stoplicht bij.

Op de plek waar het Amsterdamse regenboogzebrapad zou komen, staan ook al stoplichten. Hiermee zou de veiligheid gewaarborgd moeten worden.

Voorstel aangenomen
Het plan van Bolhuis kan binnen de politiek in elk geval op steun rekenen. Stadsdeelcommissie Zuid heeft het voorstel al aangenomen. De gemeente gaat nu onderzoek doen naar de mogelijkheden.