UFC: niet afkloppen betekent bewustzijn verliezen

Floris_Stempel

Op zaterdag landde het UFC-circus in het Singapore Indoor Stadium te Singapore, voor alweer het twintigste evenement op tv-zender ESPN+. In het hoofdevenement van de avond ontmoette middengewicht- en weltergewichttopper Demian Maia voormalig Bellator MMA en ONE Championship weltergewichttitelhouder Ben Askren.

Maia doet het prima in de UFC na achtereenvolgende overwinningen op Lyman Good en Tony Martin. Askren wil terugkomen van de snelste knock-out in de UFC-geschiedenis tijdens zijn optreden tegen Jorge Masvidal.


Ben Askren (l) en Demian Maia (Foto: Jeff Bottari/Zuffa LLC via Getty Images)

Velen keken reikhalsend uit naar het gevecht tussen deze twee jiu-jitsu grootheden, maar het gevecht verliep niet zoals vele grapplingadepten graag hadden willen zien. Bijna het volledige gevecht gingen beide heren elkaar met de vuist te lijf. Askren scoorde in de rondes nog wat mooie take-downs, waarna de Braziliaan en Amerikaan wat technisch mooi werk lieten zien, maar de vuisten spraken het luidst.

Daarmee liet zowel Askren als Maia over een stalen kin te beschikken. Beide vechters ontliepen elkaar weinig qua rake klappen en beide gezichten bloedden al snel. Askren was de enige die gedurende de rondes nog wel eens na een klap van Maia waggelde, maar verder was het heerlijk rammen. Dit gevecht werd dan ook volkomen terecht beloond met het predicaat Fight of the Night.

Halverwege de derde ronde wist Askren weer een take-down te scoren, maar Maia nam het grondwerk al snel over. Slordig grondwerk van Askren zorgde ervoor dat hij in een verwurging terecht kwam, waar hij niet meer uitkwam. Maia trok aan, Askren weigerde af te kloppen en scheidsrechter Herb Dean greep in nadat hij besefte dat de Amerikaan het bewustzijn had verloren.

De grote, onverslaanbaar geachte, kampioen van zoveel organisaties heeft inmiddels twee van zijn drie optredens in de UFC verloren. "Ik dacht dat ik ronde 1 en 2 wel had gewonnen", aldus Askren. "In het trainingskamp trainde ik met zulke enorm goede jiu-jitsu-gasten, dat ik misschien te zelfverzekerd het gevecht inging. En, er is een reden waarom hij [Maia, red.] de beste grappler ter wereld is. Ik maakte een fout en daarmee was de uitslag definitief."

Volledig uitslag UFC on ESPN+ 20 en daarna nog wat hoogtepunten:
Demian Maia verslaat Ben Askren na 'opgave' (verwurging, ronde 3)

Stevie Ray verslaat Michael Johnson na jurybesluit (29-28 x3)
Beneil Dariush verslaat Frank Camacho na opgave (verwurging, ronde 1)
Ciryl Gane verslaat Dontale Mayes na opgave (heel hook, ronde 3)
Muslim Salikhov verslaat Laureano Staropoli na jurybesluit (30-26 x2, 29-28)
Randa Markos verslaat Ashley Yoder na jurybesluit (29-28 x2, 28-29)
Rafael Fiziev verslaat Alex White na jurybesluit (29-28, 30-27 x2)
Movsar Evloev verslaat Enrique Barzola na jurybesluit (29-28 x2, 30-27)
Sergei Pavlovich verslaat Maurice Greene via TKO (stoten, ronde 1)
Loma Lookboonmee verslaat Alexandra Albu na jurybesluit (30-27 x2, 28-29)
Raphael Pessoa verslaat Jeff Hughes na jurybesluit (30-27 x 3)