Chepngetich wereldkampioene na slopende marathon

heywoodu

Atlete Ruth Chepngetich heeft zich in Doha gekroond tot wereldkampioene op de marathon. In de bloedverzengend hete en smerig vochtige Qatarese hoofdstad begon de marathon pas op middernacht, maar dat maakte het nog steeds niet makkelijk.

Al vrij snel viel de één na de ander af en een kopgroep van vijf dames bleef over: Chepngetich en haar landgenotes Edna Kiplagat en Visiline Jepkesho, de voor Bahrein uitkomende Rose Chelimo en de Namibische Helalia Johannes. Jepkesho moest het stel na zo'n 25 kilometer laten gaan en de vier koploopsters werden achtervolgd door de Israëlische Lonah Salpeter.

Salpeter viel na ruim dertig kilometer af: ze lag ineens op de grond, kreeg medische verzorging, maar kon blijkbaar toch weer verder, met grote achterstand. Chepngetich had vroeg in de marathon de aanval al geopend en werd bijgehaald door haar uiteindelijke medekoploopsters, maar met een handvol kilometers te gaan ging ze er weer vandoor.

Chelimo probeerde te volgen, maar het mocht niet baten en na een slopende strijd kwam Chepngetich na 2:32.43 uur als eerste over de finish. Chelimo pakte het zilver in 2:33.46 en brons ging naar Johannes in 2:34.15 uur, de eerste vrouwelijke WK-medaille ooit voor Namibië.

Chepngetich won eerder dit jaar al de marathon van Dubai in de derde tijd ooit en schreef ook de halve marathons van Istanbul, Gifu en Bogota op haar naam.