F1: Uitslag Grand Prix van Italië

Peterselieman

Charles Leclerc heeft de Grand Prix van Italië op zijn naam geschreven. De Monegask boekte zijn tweede Formule 1-zege op rij en liet vandaag op Monza met de Ferrari de Italiaanse fans voor het eerst sinds jaren weer juichen. Valtteri Bottas werd tweede, voor regerend wereldkampioen Lewis Hamilton. Max Verstappen ging na de start de fout in en eindigde na een inhaalrace als achtste.

Leclerc begon vanaf poleposition en hield na de start de eerste plek vast, voor Hamilton die teamgenoot Bottas bij de eerste chicane net van zich af kon houden. Achteraan raakte Sergio Perez de Toro Rosso van Pierre Gasly, waarna de van de laatste plek vertrokken Verstappen de Racing Point van Perez nog eens aantikte. De Nederlander moest naar binnen voor banden en een nieuwe neus en moest aan een forse inhaalrace beginnen.

Vooraan kon Leclerc niet wegrijden bij Hamilton die op zijn beurt de Monegask niet aan kon vallen. Iets daarachter lag Alexander Albon in de clinch met Carlos Sainz en ging na Lesmo 1 door de grindbak na contact met de Spanjaard. De Thai verloor hierdoor enkele plaatsen.

In de zevende ronde ging Vettel bij Ascari de mist in door te spinnen. De Duitser lag op plek vier en had de jacht op de voor hem rijdende Bottas geopend, maar belandde op de kerbs, waardoor hij aan een inhaalrace kon beginnen. Bij het terugkeren op de baan zag de Ferrari-coureur echter Lance Stroll over het hoofd, botste tegen de Canadees aan die op zijn beurt spinde. Toen Stroll terugkeerde op de baan reed de rijder van Racing Point op zijn beurt Gasly van de baan. Het leverde Vettel een stop-and-go van tien seconden op en Stroll kreeg een drive-through. Een ronde later spinde Romain Grosjean, waarna de Fransman naar de pits moest voor nieuw rubber.

De wedstrijdleiding had het druk, want ook Räikkönen kreeg straf omdat hij op medium-banden startte, terwijl hij zich kwalificatie Q3 haalde op zacht rubber. De Alfa-coureur crashte hierna in de banden, waarna besloten werd om uit de pits te starten. Dit ontsloeg hem niet van de plicht om zich aan de kwalificatieregels te houden.

Vooraan probeerde Mercedes in de pits Ferrari tot een stop te dwingen, maar de Italianen trapten er niet in. Dat veranderde toen Mercedes Hamilton na twintig ronden binnenhaalde om de undercut te proberen. Dit slaagde niet, want een ronde later ging Leclerc naar de harde banden en bleef virtueel leider. Wel kwam de druk er vol op te staan, maar Hamilton zag een poging bij de tweede chicane stranden. De Mercedes zat aan de buitenkant waar geen ruimte was om in te sturen.

Iets na halverwege de race waren er twee virtuele safetycars. De eerste kwam doordat McLaren Sainz de baan opstuurde terwijl het wiel rechtsvoor niet volledig vast zat. De tweede doordat de Honda van Daniil Kvyat het begaf en de Rus de bolide aan de kant moest parkeren. Verstappen was ondertussen opgerukt naar plek twaalf en had zicht op de punten.

Leclerc ging na 36 ronden bij de eerste chicane de fout in door iets te laat te remmen. De Ferrari ging in de chicane over de snelheidsremmers, maar bleef op plek 1, voor Hamilton die meteen de druk er weer opzette. Niet veel later ging ook Hamilton de fout in en hij zigzagte langs de blokken bij de eerste chicane. Het kostte de Brit plek twee, waardoor teamgenoot Bottas de aanmoedigingen kreeg om de druk er bij Leclerc op te zetten.

De Monegask gaf geen krimp en kon de tienduizenden Ferrari-fans op Monza na 53 ronden laten juichen. Bottas eindigde als tweede, voor Hamilton. Daniel Ricciardo eindigde na een prima race als vierde, voor Nico Hülkenberg, Albon, Perez, Verstappen, Antonio Giovinazzi en Lando Norris.

Uitslag

# Cureur Team Tijd
1 C. Leclerc Ferrari 1:15:26.665
2 V. Bottas Mercedes +0.835
3 L. Hamilton Mercedes +35.199
4 D. Ricciardo Renault +45.515
5 N. Hulkenberg Renault +58.165
6 A. Albon Red Bull +59.315
7 S. Pérez Racing Point +1:13.802
8 M. Verstappen Red Bull +1:14.492
9 A. Giovinazzi Alfa Romeo +1 ronde
10 L. Norris McLaren +1 ronde
11 P. Gasly Toro Rosso +1 ronde
12 L. Stroll Racing Point +1 ronde
13 S. Vettel Ferrari +1 ronde
14 G. Russell Williams +1 ronde
15 K. Räikkönen Alfa Romeo +1 ronde
16 R. Grosjean Haas +1 ronde
17 R. Kubica Williams +2 ronden
DNF K. Magnussen Haas +10 ronden
DNF D. Kvyat Toro Rosso +24 ronden
DNF C. Sainz Jr. McLaren +26 ronden


Coureursstand

# Coureur Team Punten
1 Lewis Hamilton Mercedes 284
2 Valtteri Bottas Mercedes 221
3 Max Verstappen Red Bull 185
4 Charles Leclerc Ferrari 182
5 Sebastian Vettel Ferrari 168
6 Pierre Gasly Toro Rosso 65
7 Carlos Sainz Jr. McLaren 58
8 Daniel Ricciardo Renault 34
9 Alex Albon Red Bull 34
10 Daniil Kvyat Toro Rosso 33
11 Nico Hülkenberg Renault 31
12 Kimi Räikkönen Alfa Romeo 31
13 Sergio Perez Racing Point 27
14 Lando Norris McLaren 25
15 Lance Stroll Racing Point 19
16 Kevin Magnussen Haas 18
17 Romain Grosjean Haas 8
18 Antonio Giovinazzi Alfa Romeo 3
19 Robert Kubica Williams 1
20 George Russell Williams 0


Constructeursstand

# Team Punten
1 Mercedes 505
2 Ferrari 350
3 Red Bull 266
4 McLaren 83
5 Renault 65
6 Toro Rosso 51
7 Racing Point 46
8 Alfa Romeo 34
9 Haas 26
10 Williams 1