Roeiploeg pakt eerste WK-medailles, twee boten naar Spelen

heywoodu

In het Oostenrijkse Linz-Ottensheim zijn de eerste medailles van het wereldkampioenschap roeien vergeven. Vrijdag waren de niet-olympische onderdelen aan de beurt en dat leverde Nederland gelijk een medaille op.

Damion Eigenberg, David Kampman, Ward van Zeijl en Bart Lukkes kwamen in actie in de lichte dubbel-vier en dat ging goed: het kwartet moest de Chinezen vrij snel laten gaan en duelleerde met Italië om zilver en brons. Dat werd brons voor Nederland, de eerste Nederlandse WK-medaille in deze klasse sinds 2002.

In de lichte skiff kwam Martine Veldhuis in actie in de finale, maar zij kwam er niet echt aan te pas. Al vrij snel lag ze op de zesde en laatste plek en daar kon de 22-jarige Nederlandse zich ook niet meer van ontdoen. Het goud ging naar de Duitse veterane Marie-Louise Dräger, die in 2010 ook al wereldkampioene werd en in 2003 en 2005 zelfs al goud pakte in de lichte dubbel-twee.

In diverse olympische klasses werden halve finales gevaren, met wisselend succes voor Nederland. Roos de Jong en Lisa Scheenaard knokten in de dubbel-twee om de top-3 en dat lukte: ze werden derde en plaatsten zich daarmee voor de finale én de Olympische Spelen. Dat deed Stef Broenink ook: de 28-jarige Nederlandse skiffeur werd eveneens derde en mag ook naar de finale en de Spelen van volgend jaar.

Andersom ging het minder lekker, met de mannen dubbel-twee en de vrouwen skiff dus. Laila Youssifou kwam er niet aan te pas en moest met de vijfde stek genoegen nemen met een plek in de B-finale. Amos Keijser en Nicolas van Sprang werden vierde in hun halve finale, hoewel het gat naar plek drie groot was. Ook zij moeten de B-finale varen en zullen zich volgend jaar dan moeten plaatsen voor de Spelen - dat kan op dit WK internationaal wel, maar NOC*NSF stelt een top-6 als vrij bizarre extra eis.

Hermijntje Drenth en Kirsten Wielaard kwamen in de twee-zonder in actie in de D-finale. Die wonnen ze en dus sluit het duo het WK af met een negentiende plek, minder goed dan verwacht.

Het pararoeien ging wél uiterst lekker: Corné de Koning verdedigde zijn wereldtitel in de skiff met grote overmacht, Annika van der Meer pakte bij de vrouwen het zilver, net als vorig jaar.