Kleinzoon heeft pech, oma mocht testament wijzigen

Monique Verlind (DJMO)

De rechtbank in Amsterdam heeft afgelopen week geoordeeld dat een bijna honderdjarige vrouw in 2016 wel degelijk wilsbekwaam was en in staat om haar testament te wijzigen. Een van haar kleinzoons en zijn moeder waren naar de rechtbank gestapt om het laatste testament van de vrouw nietig te laten verklaren. 

De reden daarvoor: de vrouw had de jongen uit haar testament geschrapt. In eerste instantie zouden al haar kleinkinderen een legaat van 10.000 euro ontvangen na haar dood, maar omdat deze kleinzoon al een schenking had gekregen van zijn oma toen ze nog leefde, was de vrouw van mening dat ze hem wel uit haar testament mocht schrappen. Dat gebeurde op 15 september 2016. Kort daarna, op 5 december, probeerde haar dochter haar wilsonbekwaam te laten verklaren en diende een verzoek in om haar onder haar bewind te laten stellen. Daartoe liet ze op 10 december een arts komen die een verklaring aflegde dat haar moeder niet in staat was om complexe taken zoals financiën beheren, organiseren en plannen zelfstandig te kunnen uitvoeren. 

Een stelling die niet onderstreept wordt door de rest van het verhaal. Op 18 december 2016 werd de vrouw honderd jaar, wat ze twee dagen later zou vieren. De Nieuwsbode, een lokale krant, wijdde een artikel aan de eeuwling, waarin gesteld werd dat de vrouw het allemaal goed zelf kon vertellen, dat er niets mis was met haar geheugen en dat ze de hulp van haar zoon, dochter en schoondochter niet echt nodig had. 

Ook volgens de notaris en een kandidaat-notaris die bij de testamentswijziging waren betrokken, was de vrouw ondanks haar hoge leeftijd wel degelijk wilsbekwaam. Juist vanwege haar leeftijd hebben zij uitgebreid met de vrouw gesproken en haar wilsbekwaamheid getoetst zo verklaarden zij tegenover de rechtbank. Het feit dat de vrouw drie maanden na de wijziging haar honderdste verjaardag zelf organiseerde, en daar zelfs nog een heldere toespraak hield waarover ook in de lokale media werd bericht, was mede reden voor de rechtbank om de eis van de kleinzoon af te wijzen. 

Het verzoek van de vrouw om haar moeder onder bewind te stellen is nooit behandeld, ze overleed voor de zitting. Behalve dat de kleinzoon zijn beoogde 10.000 euro misloopt, veroordeelt de rechtbank hem tot het betalen van de proceskosten.