Zwemmer Knipping stunt met WK-finale, NR na 22 jaar verbroken

heywoodu

Zwemmer Arjan Knipping heeft op het WK langebaan in Gwangju een bijzonder lekkere ochtend achter de rug. De 24-jarige Knipping snelde in Zuid-Korea in de series van de 400 meter wisselslag naar 4:13,46 minuten, goed voor de tweede tijd en dus een finaleplek.

Het was ook niet zomaar een tijd van Knipping, hij verpulverde het nationaal record van hemzelf - in april dit jaar gezwommen - en voormalig vicewereldkampioen Marcel Wouda, die dat met 4:15,38 al sinds augustus 1997 in handen had. Knipping had de WK-limiet op de 400m niet eens gezwommen: "Maar vanwege mijn progressie mocht ik naast de 200m ook deze afstand zwemmen!"

Alleen de Japanner Daiya Seto was sneller dan Knipping: de wereldkampioen van 2013 en 2015 noteerde 4:12,27 minuten. Twee grote namen sneuvelden verder, te beginnen met David Verraszto. De Hongaar, winnaar van goud op de vorige drie EK's, kwam niet verder dan plek dertien. Een tiende plek en dus ook geen finale was er voor de Amerikaan Chase Kalisz, winnaar van olympisch zilver en op de vorige drie WK's goed voor goud, brons en zilver.

Bij de vrouwen was Katinka Hosszu zoals verwacht de snelste. De Hongaarse olympisch kampioene jaagt op haar vijfde wereldtitel op het onderdeel waarop ze het wereldrecord in handen heeft en met 4:35,40 minuten hield ze de naaste belagers op zo'n twee seconden.

Op de 4x100m wisselslag was Nederland er zowel bij de mannen als de vrouwen weer eens bij, maar een finaleplek zat er niet in. Nyls Korstanje, Arno Kamminga, Mathys Goosen en Jesse Puts kwamen niet verder dan de vijftiende plek, Kira Toussaint, Tes Schouten, Kim Busch en Femke Heemskerk kwamen op plek tien dik anderhalve seconde tekort voor de finale. De VS maakt bij de mannen en vrouwen goede kans op goud, de naaste belagers lijken Australië (vrouwen) en Rusland (mannen) te zijn.

Om 13:00 uur begint de laatste finalesessie van het WK, wederom live te zien bij de NOS.