Wellens wint tijdrit in Ronde van België, Evenepoel blijft leider

H.Vviv

Tim Wellens heeft de individuele tijdrit in de Ronde van België gewonnen. De Belg van Lotto Soudal was in de tijdrit over 9,2 kilometer één seconde sneller dan de nummer twee Nathan Van Hooydonck. Victor Campenaerts maakte het podium vol. Remco Evenepoel werd vierde en blijft leider in Baloise Belgium Tour met nog twee etappes te gaan.

Damien Gaudin klokte de eerste richttijd in de tijdrit rondom Grimbergen. Over 9,2 kilometer lange parcours reed de Fransman een tijd van elf minuten en acht seconden. Hij stond lang aan de leiding, maar na ruim één uur werd hij afgelost door de Oostenrijker Matthias Brändle, die maar liefst zestien seconden sneller was dan Gaudin.

Niki Terpstra leek de tijd van Brändle. De Nederlander van Total Direct Energie leek op weg naar de toptijd, maar in de laatste 500 van zijn tijdrit kreeg hij te maken met kettingproblemen. Hij legde zijn ketting fietsend er zelf weer op, maar verloor daarmee wel teveel tijd. Nathan Van Hooydonck dook wel onder de tijd van Brändle. Hij klokte een nieuwe toptijd van tien minuten en 47 seconden.

Lang leek Van Hooydonck ook de zege te pakken in de tijdrit. Ryan Mullen had net zoals Terpstra pech in de laatste honderden meters en zo kwam de Ier niet aan de tijd van Van Hooydonck. Ook Europees kampioen Victor Canmpenaerts kwam net te kort voor de zege. Tim Wellens wist echter wel de tijd van Van Hooydonck te verbeteren. Hij was één seconde sneller dan zijn landgenoot en nam zo de leiding over van zijn landgenoot.

Alleen Remvo Evenepoel kon nog een serieuze bedreiging vormen. Het 19-jarige Belgische toptalent was halverwege wat langzamer dan Wellens en in het slotdeel maakte hij dat niet meer goed, waardoor de winst naar Wellens ging. Evenepoel blijft nog wel ruim aan de leiding van het algemeen klassement.