Reclameborden in Amsterdam veranderen op 4 mei in oorlogsmonumenten

Anakha

Zeventien digitale reclameborden in Amsterdam veranderen op 4 mei in tijdelijke oorlogsmonumenten. Er worden verhalen van bijzondere Amsterdammers verteld, die een belangrijke rol hebben gespeeld in de oorlog. Zo ook het verhaal van de verzetsstrijder Isa Baschwitz.

Het was de moeder van Bubo Damen die haar eigen leven op het spel zette. Zij zorgde ervoor dat de wapenstilstand van 7 mei 1945 naar de soldaten werd gecommuniceerd. Ze sprak Duits en wilde het schieten per direct stoppen.

"Er waren twee partijen op afstand van elkaar die elkaar het leven bleven zuur maken. Er was geen oplossing voor. Het enige wat je kon doen was proberen contact te leggen. Daar was ze behoorlijk one-track minded in", vertelt Damen.

Door het scannen van een QR code kan je haar verhaal horen. "Ze steekt het plein over. De adrenaline giert door haar lijf. Een kogel zoeft rakelings langs haar hoofd. Een andere slaat vlak naast haar in", hoor je de verteller vertellen. Het maakte Baschwitz volgens haar zoon niet uit: "Het moest gewoon gebeuren."

Dappere houding
Ze overleefde het en haar poging had succes. Een Nederlandse commandant schreef later in zijn verslag: "Het goede verloop van de onderhandelingen is te danken aan de vastberaden en dappere houding van koerierster Isa Baschwitz."

Haar verhaal en het verhaal van negen anderen zal tussen 16:00 en 21:00 uur op 4 mei te horen zijn op de reclameborden. Damen zegt: "Ik vind het goed dat dit soort herinneringen opgehouden worden. Niet alleen van mijn moeder, maar van iedereen. Van mensen die hebben laten zien dat ze à titre personnel wel degelijk in staat zijn om dingen te doen die gevolgen hebben."